La genialitat i la llibertat

Sobre la llibertat, de John Stuart Mill

“Les persones genials sempre seran minoritàries, però, per tal que n’hi hagi, s’ha de cultivar la terra que les fa créixer. Els genis només poden respirar lliurement en una atmosfera de llibertat. Les persones genials són, ‘ex vi termini’, més individuals que cap altra persona i, conseqüentment, menys capaces d’encaixar, sense patir una compressió dolorosa, en qualsevol motlle que la societat hagi creat per tal d’estalviar als seus membres el problema de forjar el seu propi caràcter. Si, a causa de la seva timidesa, accepten encaixar en un d’aquests motlles i no expandeixen tota la part de si mateixos que no es pot expandir a causa de la pressió, la societat no podrà beneficar-se significativament dels seus genis. Si tenen caràcters forts i trenquen les seves cadenes, esdevenen el punt de mira de la societat que no ha aconseguit reduir-los, i són apuntats com a salvatges o erràtics -com si ens haguéssim de lamentar pel fet que el riu Niàgara no discorre tranquil com un canal holandès.”
John Stuart Mill a Sobre la llibertat

Pots trobar el llibre Sobre la llibertat, de John Stuart Mill, a les biblioteques públiques. La versió en català, prologada per Ferran Sáez Mateu,  ha estat editada per Edicions Ela Geminada dins la col·lecció Quadrivium l’any 2012.
L’original en anglès, publicat l’any 1859, amb el títol On Libertyte’l pots descarregar en diversos formats gràcies al Projecte Gutenberg.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Frases sàvies
2 comments on “La genialitat i la llibertat
  1. Mena Guiga ha dit:

    Dissortadament això és pa de cada dia. Tothom té el talent a dins, només nodrir-lo i pot despertar-se el geni, que pot ser petit o gran, però que ha de sortir de la làmpada meravellosa i ajudar amb els seus dons.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: