L’alcohol, ni amb moderació, NO és saludable

Acostumen a creure que bevem una quantitat d’alcohol ‘normal‘ que, naturalment, és normal per a nosaltres.

L’estudi “Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study”  ha posat al descobert que el consum d’alcohol ens mina la salut, fins i tot en quantitats moderades:

  • Incrementa el risc de patir danys cerebrals,  deteriorament cognitiu i pèrdua de fluïdesa lèxica.
  • Atrofia l’hipocamp. Mai abans no s’havia relacionat el consum moderat d’alcohol amb danys a l’hipocamp. Fins i tot en les persones que bevien entre 14 i 21 UBE setmanals (trobaràs el concepte UBE definit més endavant) . L’hipocamp té un rol important en la consolidació de la memòria a curt termini i a llarg termini i en la capacitat d’orientació espacial.
  • No s’ha trobat cap efecte protector de beure petites quantitats d’alcohol.

El consum d’alcohol provoca patir la síndrome de Korsakoff, demència i atròfia cerebral generalitzada.
Encara que beure quantitats petites d’alcohol s’ha relacionat amb una certa protecció contra el deteriorament cognitiu, mai no s’havia analitzat l’impacte directe que provoca l’alcohol al cervell com ha fet aquest estudi.
Beure alcohol, ni amb moderació, NO és saludable!

Com que l’impacte del consum d’alcohol en la salut és important, les administracions han definit uns límits a partir dels quals es considera que una persona beu massa i entra en consum de risc, per sota d’aquest límits es considera consum d’alcohol moderat.

"How much alcohol is there is a standard drink" a bmj.com

Per fer el càlcul s’utilitza el concepte Unitat de Beguda Estàndard (UBE), a una UBE hi ha 10 grams d’alcohol pur.

1 UBE correpon a un gotet de vi, o una cervesa, o un cigaló, o un xarrup.
2 UBE corresponen a un cubata o un gintònic o una copa de conyac o un whisky.

Prenent 2 gotets de vi + 2 cerveses + 1 cigaló + 1 cubata = 7 UBE
7 UBE = 70 grams d’alcohol

A Catalunya es recomana beure per sota dels nivells considerats de risc per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que són:
– Hòmens: 4 UBE al dia / 28 UBE a la setmana
– Dones: 2 UBE al dia / 17 UBE a la setmana
També és considera arriscat beure més de 6 UBE en una única ocasió (un sopar, un dinar o una sortida festiva).

Als EEUU han definit el consum de risc a partir de 24.5 UBE per setmana.
A l’Anglaterra l’han fixat en 14 UBE per setmana.

Aquest ball de les quantitats d’UBE fixades com a consum de risc ja ens indica que no hi ha fonament científic a l’hora d’establir-les.

Beure alcohol, ni amb moderació, com ha posat en evidència l’estudi esmentat, NO és saludable!
Cuida’t!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: