3 preguntes poderoses

"Solving Wicked Problems with Dialogue Mapping", de Sacha Chua, al Flickr

Solving Wicked Problems with Dialogue Mapping“, de Sacha Chua, al Flickr

Per trobar solucions als problemes, a nivell personal o professional, i incrementar la creativitat, Dmitry Davydov, a l’article “How to Ask Questions that Promote Creative Thinking and Problem Solving“, ens proposa aquestes tres poderoses preguntes:

 1. Què faries si tinguessis la certesa que no et comportarà cap risc?
  Saps que el risc hi és i que les solucions creatives no sempre funcionen a la primera. Descartes les incipients genialitats i et decantes per opcions provades i segures per estalviar-te el risc inherent a la innovació. En imaginar-te solucions prescindint del risc, et donaràs permís per somiar. En acceptar les idees poc realistes estàs sembrant les llavors de la innovació.
 2. De quina altra manera pots ______?
  Aquesta és la pregunta inevitable una vegada vistes les solucions estàndard. Persisteix preguntant-te per altres maneres, per altres opcions; fins i tot pots ampliar el cercle i preguntar altres persones, et sorprendràs, descobriràs que hi ha mil i una maneres.
  La paciència i la persistència tenen premi. Recull les pròpies idees extravagants i les d’altres persones. L’objectiu no és aconseguir un centenar d’idees factibles; l’objectiu és posar mil idees sobre la taula i quedar-te amb les creatives i factibles.
 3. Quins són els principals obstacles per _____ ? Com els pots superar?
  Visualitzant els obstacles recolliràs molta informació.
  La segona part de la pregunta necessita creativitat; ara que tens identificats els obstacles, pots esbrinar com superar-los. Elabora una llista amb unes quantes solucions potencials per a cada obstacle.
  Busca i troba patrons o connexions entre les solucions proposades. Pot haver-hi algunes solucions que resolguin diversos obstacles simultàniament, o trobar una solució integral nova, o una manera millor de connectar les solucions proposades.

Fent-te aquests senzilles preguntes descobriràs que presentar idees i solucions que no funcionen és el primer pas del procés creatiu; sovint trobaràs millors idees creatives i bones solucions innovadores. Fer-te preguntes t’ajuda a aprofundir, a accedir a les teves reserves de creativitat i innovació.

Allibera la creativitat que portes dins. Comença avui mateix!
Si hi ha quelcom que t’ho impedeix, o necessites suport, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ..., Desenvolupament professional
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: