L’orxata, un regal dels déus!

L’orxata de xufa, originària del nord d’Àfrica, es fa amb xufes, aigua i sucre. Arribà a la península ibèrica de la mà de la cultura àrab. Als països de l’Àfrica occidental com Nigèria i Mali l’anomenen  “kunnu aya”.
Des de València, viatjà a Amèrica, on les begudes anomenades aigua d’orxata es fan amb arròs blanc, aromatitzades amb canyella o vainilla, i les serveixen guarnides amb fruites.

El nom d’orxata deriva probablement “d’ordiata”, aigua d’ordi. Els “orzata” italians i els “orgeats” francesos i anglesos tenen el mateix origen, encara que les begudes a les que donen nom ja tampoc no estan elaborades amb ordi.
Una llegenda vincula l’origen del nom orxata a Jaume I d’Aragó que, en tastar-la per primera vegada a Alboraia, exclamà: “Açò es or, xata!”.

Composició nutricional de l’orxata i beneficis per a la salut.-
Rica en carbohidrats, proteïnes, fibra i greixos d’un perfil semblant als de l’oli d’oliva i les avellanes.
Ens aporta minerals i vitamines: fòsfor, calci, magnesi, ferro, vitamina C i vitamina E.
Ens proporciona nombrosos enzims que ens afavoreixen la digestió.
El seu contingut en sodi és molt baix.
Rica en fosfolípids, que contribueixen al bon funcionament de les membranes cel·lulars garantint-ne la permeabilitat.
Ens aporta arginina, un aminoàcid que millora la circulació i la pressió sanguínia, reforça el sistema immunològic i millora la salut de la mucosa gastrointestinal.
Conté nivells significatius de biotina –vitamina B7– que contribueix a reforçar les ungles, els cabells i les queratines, i a prevenir les dermatitis i els èczemes.
El midó i l’arginina li donen propietats astringents que la fan adequada per recuperar-nos de les gastroenteritis i de les diarrees.

No conté ni lactosa, ni caseïna, ni tampoc gluten (revisem les etiquetes de les orxates, alguns fabricants li afegeixen proteïna de llet).

L’orxata de xufa me té encisada, és un autèntic regal dels déus!

Les orxates líquides comercialitzades a temperatura ambient acostumen a incloure llet de vaca entre els ingredients que desnaturalitza el delicat i deliciós sabor de l’orxata de xufa.
Les orxates congelades que es comercialitzen preserven els ingredients originals i són semblants a l’orxata que es produeix a Alboraia i d’altres poblacions de la comarca de L’Horta de València, el problema el tenim amb els envasos de plàstic d’un sol ús.

Nosaltres hem decidit fer-nos l’orxata a casa, està molt bona i aconseguim beure orxata amb residu zero.
El fet de llançar un got de plàstic cada got d’orxata que preníem ens va acabar de decidir a fer-nos-la nosaltres. Ara, prendre orxata a casa és sostenible.

La temperatura ideal per prendre l’orxata líquida oscil·la entre 2 i 3ºC.
Si la prefereixes granissada, posa-la al congelador, que es glaci, i pica-la amb la batedora elèctrica.
Sucant-hi uns fartons, t’encisarà!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
Descobrint l’orxata
Horchata y salud- Aspectos nutricionales y dietéticos

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: