L’orxata, un regal dels déus!

L’orxata de xufa, originària del nord d’Àfrica, es fa amb xufes, aigua i sucre. Arribà a la península ibèrica de la mà de la cultura àrab. Als països de l’Àfrica occidental com Nigèria i Mali l’anomenen  “kunnu aya”.
Des de València, viatjà a Amèrica, on les begudes anomenades aigua d’orxata es fan amb arròs blanc, aromatitzades amb canyella o vainilla, i les serveixen guarnides amb fruites.

El nom d’orxata deriva probablement “d’ordiata”, aigua d’ordi. Els “orzata” italians i els “orgeats” francesos i anglesos tenen el mateix origen, encara que les begudes a les que donem nom ja tampoc no estan elaborades amb ordi.
Una llegenda vincula l’origen del nom orxata a Jaume I d’Aragó que, en tastar-la per primera vegada a Alboraia, exclamà: “Açò es or, xata!”.

Composició nutricional de l’orxata i beneficis per a la salut.-
Rica en carbohidrats, proteïnes, fibra i greixos d’un perfil semblant als de l’oli d’oliva i les avellanes.
Ens aporta minerals i vitamines: fòsfor, calci, magnesi, ferro, vitamina C i vitamina E.
Ens proporciona nombrosos enzims que ens afavoreixen la digestió.
El seu contingut en sodi és molt baix.
Rica en fosfolípids, que contribueixen al bon funcionament de les membranes cel·lulars garantint-ne la permeabilitat.
Ens aporta arginina, un aminoàcid que millora la circulació i la pressió sanguínia, reforça el sistema immunològic i millora la salut de la mucosa gastrointestinal.
Conté nivells significatius de biotina –vitamina B7– que contribueix a reforçar les ungles, els cabells i les queratines, i a prevenir les dermatitis i els èczemes.
El midó i l’arginina li donen propietats astringents que la fan adequada per recuperar-nos de les gastroenteritis i de les diarrees.

No conté ni lactosa, ni caseïna, ni tampoc gluten (revisem les etiquetes de les orxates, alguns fabricants li afegeixen proteïna de llet).

Orxata Mercader

Orxata Mercader

L’orxata de xufa me té encisada, és un autèntic regal dels déus! He tingut la sort de trobar orxata feta pels Mercader, congelada prop de casa, Bon Preu la comercialitza; com que no en tenen a tots els establiments, vaig preguntar a atenció al client i me van facilitar a quins establiments la podia trobar. També la comercialitzen molts altres, pots consultar a Mercader on trobar-la prop de casa teva.

Les orxates congelades preserven els ingredients originals i són semblants a l’orxata que es produeix a Alboraia i d’altres poblacions de la comarca de L’Horta de València.
La temperatura ideal per prendre l’orxata líquida oscil·la entre 2 i 3ºC.
Si la prefereixes granissada, treu-la del congelador, espera uns minutets i i pica-la amb la batedora elèctrica.
Sucant-hi uns fartons, t’encisarà!

Les orxates líquides comercialitzades a temperatura ambient porten llet de vaca que desnaturalitza el delicat i deliciós sabor de l’orxata de xufa.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
Descobrint l’orxata
Horchata y salud- Aspectos nutricionales y dietéticos

Compartir és estimar! de Jose Mondo

 

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut

I tu, què en penses? Explica'ns-ho!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book
%d bloggers like this: