Aflatoxines: Què són i com podem protegir-nos-en

"Aflatoxin Infographic", Bühler Lumovision

Aflatoxin Infographic“, Bühler Lumovision

Les aflatoxines són substàncies tòxiques produïdes per alguns fongs (floridures) que poden contaminar els aliments i suposen un risc greu per a la salut humana i del bestiar.
Els aliments de la nostra dieta susceptibles de contenir aflatoxines són la fruita seca, la fruita deshidratada, els cereals i la llet d’animals alimentats amb cereals contaminats.

L’exposició sostinguda a les aflatoxines ens mina la salut

  • Són carcinògens potents que poden afectar qualsevol òrgan o sistema, especialment el fetge i el ronyó, i provocar-nos càncer.
  • Són mutàgenes, poden causar trastorns o malalties congènites.
  • Causen immunodepressió, minvant-nos la resistència immunològica a les infeccions.

Les autoritats en salut alimentària treballen per limitar la contaminació dels aliments i mantenir l’exposició a les aflatoxines tan baixa com sigui possible aplicant reglamentacions i mostrejos estrictes. La UE regula les importacions d’aliments en risc d’estar contaminats d’aflatoxines.

Què podem fer les persones per reduir la contaminació dels aliments i l’exposició a les aflatoxines
Els aliments amb floridures poden estar contaminats per aflatoxines. Les floridures estan a la superfície i poden penetrar profundament dins dels grans. La presència de floridures és visible a simple vista, l’Organització Mundial de la Salut, a la monografia sobre les aflatoxines, ens recomana:

  • Inspeccionar minuciosament els aliments susceptibles d’estar contaminats per detectar si hi ha fongs, descartar els que tinguin aspecte florit, decolorat o marcit.
  • Comprar aquests aliments el més frescos possible, preferentment cultius de proximitat per evitar transports molt llargs que són un factor de risc.
  • Triar marques de confiança. El processament i el torrat no eliminen les aflatoxines.
  • Conservar adequadament els aliments, evitant la humitat, les altes temperatures i emmagatzemar-los massa temps abans de consumir-los.
  • Diversificar la dieta, així reduirem l’exposició a les aflatoxines i millorarem la salut i la nutrició. S’han descrit casos de gran exposició a les aflatoxines a zones on el blat de moro és la principal font d’alimentació.

Adoptar aquestes recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut per reduir l’exposició a les aflatoxines ens interessa!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: