Berenar és molt important, ens aporta l’energia i els nutrients que necessitem a mitja tarda, ens estalvia d’arribar a l’hora de sopar amb una voracitat que ens impulsa a sopar més del que necessitem i contribueix a mantenir el nostre pes saludable.
Com que moltes vegades berenem fora de casa, estem adoptant berenars que:
- Ni són saludables, per la composició nutricional:
– Sucs de fruita: El suc de fruita NO es tan saludable.
– Pastisseria industrial: El sucre, els greixos trans i les farines processades. - Ni són sostenibles, per la quantitat de residu que generen:
– Envasats en monodosi que es comercialitzen amb brics, llaunes, ampolles, gots amb tapa, motlles i bosses de plàstic comporten unes quantitats de residu important i de dubtós reciclatge.
– Els casolans embolicats amb paper d’alumini, amb film d’ús alimentari o en bosses de plàstic d’un sol ús, generen també una quantitat de deixalles respectable.
Els berenars saludables i sostenibles contribueixen a alimentar-nos i a nodrir-nos i generen un residu igual a zero o, com a molt, unes restes orgàniques reciclables:
- Fruita fresca: Plàtans, mandarines, pomes, peres, prunes …
- Fruita seca: Ametlles, avellanes, cacauets, nous …
- Fruita deshidratada: Panses de raïm, prunes panses, figues seques, dàtils, nabius, orellons…
- Barretes de llavors i cereals casolanes
- Un entrepà, millor fet amb pa integral enriquit amb llavors
- Una llesca de pa amb una presa de xocolata
Optant per qualsevol d’aquests berenars i utilitzant per transportar-los un tàper, una carmanyola o un pot de vidre amb tapa reutilitzat, generem un residu zero, o molt proper al zero.
Malnodrir-nos amb aliments processats i malmetre el medi ambient amb la quantitat de residu que generen no ens interessa. Adoptem els berenars saludables i sostenibles!
Hi ha responsabilitats no delegables:
– La responsabilitat sobre la nostra pròpia salut
– La responsabilitat ecològica. Ara ja ens estan arribant els microplàstics, el 90% de la sal de taula porta microplàstics.
Recordem l’efecte papallona, tot el que fem impacta, fins i tot la cosa més petita: Embolicar l’entrepà amb alumini o portar-lo amb el tàper. Nosaltres decidim en quina direcció impactem, per construir o per destruir, ens interessa construir.
Les mateixes opcions són extensibles als esmorzars, als dinars, als pícnics o a qualsevol àpat fora de casa.
Adoptant els berenars saludables i sostenibles, hi tenim molt a guanyar!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Molt interessant! Sovint no pensem en els petits detalls i en la molta importància que tenen en el nostre dia a dia. Hem de ser responsables amb nosaltres i amb el nostre entorn. Gràcies per fer-ne esment ✊🌻
Ens interessa assumir aquests responsabilitat, per interès personal i per l’interès del bé comú. Es petits detalls impacten, com bé dius i a la nostres mans està decidir en quina direcció impacten. Gràcies pel teu comentari Vívian.