Dormir poc i anar de bòlit ens mina el sistema immunitari

Investigadors de la Universitat de Tübingen han descobert que dormir prou i bé és, de vegades, la millor medicina. El son millora l’eficàcia d’algunes cèl·lules immunitàries, segons l’estudi “Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells” publicat al “Journal of Experimental Medicine”.
L’estudi, dirigit pel doctor Stoyan Dimitrov i la doctora Luciana Besedovsky, explica com dormir prou i bé pot ajudar-nos a superar una infecció i a protegir-nos de patir càncer, mentre que altres condicions, com l’estrès crònic per exemple, poden fer que el cos sigui molt més vulnerable a les malalties infeccioses i a patir càncer.

Les cèl·lules T són crítiques per a la resposta immune. Quan identifiquen una cèl·lula infectada amb un virus, per exemple, activen les integrines, unes proteïnes adhesives que li permeten unir-se a la cèl·lula infectada pel virus i destruir-la.

Encara que els activadors de les integrines són prou coneguts, se’n sabia molt poc dels seus inhibidors. Els investigadors van descobrir que l’adrenalina, la noradrenalina, l’adenosina i algunes molècules proinflamatòries de les prostaglandines E2 i D2 inhibeixen l’activació de les integrines.

“Els nivells necessàries d’aquestes molecules per inhibir l’activació de la integrina són habituals en moltes condicions patològiques, com ara el creixement tumoral, la infecció provocada per la malària, la hipòxia i l’estrès”. Afirma el doctor Dimitrov.

Els nivells d’adrenalina i de prostaglandines cauen mentre dormim. Els investigadors van comparar les cèl·lules T de voluntaris sans mentre dormien i quan es mantenien desperts tota la nit.
Les cèl·lules T, quan dormien, presentaven nivells significativament més alts d’activació de la integrina.

“Les nostres troballes mostren que el son pot millorar l’eficàcia de les cèl·lules T, la qual cosa és especialment rellevant donada l’elevada prevalença de trastorns del son i les condicions caracteritzades per alteracions del son, com ara la depressió, l’estrès crònic, l’envelliment i el treball per torns”, declarà la doctora Luciana Besedovsky.

A més a més d’evidenciar els efectes beneficiosos del son i els efectes perniciosos de l’estrès, l’estudi podria impulsar noves estratègies terapèutiques per millorar l’eficàcia de les cèl·lules T. Això podria ser molt útil, per exemple, per a la immunoteràpia contra el càncer, on són les cèl·lules T les que identifiquen i destrueixen les cèl·lules tumorals.

Hi ha bons consells per vèncer l’insomni i moltes opcions per posar l’estrès a ratlla, dos punts de millora amb els que guanyaràs salut com conclou l’estudi.
Si necessites suport professional, parlem-ne!

Nota de premsa publicada a EurekAlert!  “German researchers discover how sleep can fight infection

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Alimentació i salut
One comment on “Dormir poc i anar de bòlit ens mina el sistema immunitari
  1. Silvia Fornells ha dit:

    Moltíssimnes g`racies per tant valuosa informació.
    Descansem i dormim bé i prou hores.. a l’estiu podem!
    cuidem-nos!
    La salut hauria de ser el 1r!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: