La llibertat, com fer-nos-la créixer

“La llibertat no és un atribut constant que “el tenim” o “no el tenim“. En realitat, llibertat sols existeix com a paraula i com a concepte abstracte. No hi ha més que una realitat: l’acte de respectar-nos a nosaltres mateixes en el procés d’escollir. El grau de la nostra capacitat per triar varia amb cada acte de la pràctica de la vida. Cada passa a la vida que augmenti la confiança que tinc en mi mateixa, en la meva integritat, en el meu valor, en la meva convicció, augmentarà la meva capacitat per triar l’alternativa desitjable, fins que se’m farà cada vegada més difícil triar l’acció indesitjable que la desitjable. Per altra banda, cada acte de rendició i covardia m’afebleix, prepara el camí per a més actes de rendició i, finalment, perdo la llibertat. Entre l’extrem en què se’m fa difícil fer un acte indesitjable i l’extrem en què he perdut la llibertat per actuar respectant-me, hi ha innombrables graus de llibertat d’elecció. A la pràctica de la vida el grau de llibertat en el procés de la presa de decisions varia en cada circumstància.”
Traducció i adaptació de Fromm, Erich. “Libertad, determinismo, alternativismo” A “El corazón del hombre” Fondo de Cultura Económica, 1966, 161-162, ISBN 968-16-0334-6

La libertad no es un atributo constante que “tenemos” o “no tenemos“. En realidad, no existe tal cosa como la “libertad” salvo como palabra y como concepto abstracto. No hay más que una realidad: el acto de librarnos a nosotros mismos en el proceso de elegir. En ese proceso varia el grado de nuestra capacidad para elegir con cada acto, con nuestra práctica de la vida. Cada paso en la vida que aumente la confianza que tengo en mí mismo, en mi integridad, en mi valor, en mi convicción, aumenta también mi capacidad para elegir la alternativa deseable, hasta que al fin se me hace más difícil elegir la acción indeseable que la deseable. Por otra parte, cada acto de rendición y cobardia me debilita, prepara el camino para nuevos actos de rendición, y finalmente, se pierde la libertad. Entre el extremo en que ya no puedo hacer un acto equivocado y el otro extremo en que perdí la libertad para actuar bien, hay innumerables grados de libertad de elección. En la práctica de la vida el grado de libertad para elegir es diferente en cada momento.
Fromm, Erich. “Libertad, determinismo, alternativismo” A “El corazón del hombre” Fondo de Cultura Económica, 1966, 161-162, ISBN 968-16-0334-6

Erich Fromm ens descriu, amb absoluta claredat, com s’articulen el procés de respectar-nos i el procés de trair-nos.

Davant les propostes/imposicions que ens arriben, en qualsevol situació, la majoria de les vegades, podem escollir bàsicament entre:
– Acceptar al cent per cent la proposta/imposició
– Acceptar en part la proposta/imposició
– Decidir no jugar-hi

Al moment de decidir, ens respectem o claudiquem? Aquí ens juguem la llibertat, la dignitat i l’autoconfiança.
Fer-nos créixer la llibertat passa per respectar-nos incondicionalment. Vivim envoltades de massa garjoles invisibles que ens aboquen a viure amb els drets hipotecats. Puc ajudar-te a aconseguir-ho. Concerta la teva sessió de regal.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a + Receptes per Viure Bé!
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: