Com ajudar el teu cos a desintoxicar-se

El teu cos està ben equipat per eliminar les substàncies tòxiques a través del fetge, dels ronyons, del sistema digestiu, de la pell i dels pulmons. Quan aquests òrgans estan sans, poden eliminar les substàncies tòxiques eficaçment; no necessites ni fer dietes especials ni fer suplementació dietètica.
Hi ha mites i concepcions errònies que atribueixen, sense fonament, propietats desintoxicants a certes dietes, infusions, laxants i diürètics.

Les toxines són els contaminants, alguns productes químics sintètics, els metalls pesants i els aliments processats; les toxines afecten negativament la salut.

Com optimitzar els sistemes de desintoxicació natural del teu cos.

  1. Evita l’alcohol
    El fetge metabolitza més del 90% de l’alcohol que ingerim i l’elimina del cos.
    Beure alcohol danya greument el funcionament hepàtic causant acumulació de greix i inflamació; llavors, el fetge no pot funcionar adequadament ni realitzar les tasques de filtratge de residus i toxines del cos.
    Limitar o abstenir-se completament de beure alcohol és una de les millors estratègies per a optimitzar el sistema natural de desintoxicació del teu cos.
  2. Procura’t dormir prou i bé
    La bona qualitat del son reforça la teva salut i el bon funcionament del sistema de desintoxicació natural.
    Quan dormim, eliminem subproductes de residus tòxics que s’ens acumulen al llarg del dia.
    Quan no dormim prou i bé, el cos no pot realitzar aquestes funcions i les toxines poden acumular-se i afeblir-nos la salut.
    Dormir entre 7 i 9 hores cada dia contribueix a promoure una bona salut.
    Anar a dormir a la mateixa hora, evitar la llum blava de les pantalles abans d’anar a dormir, passejar abans de gitar-nos, són útils per millorar la qualitat del son. A 12 claus per véncer l’insomni trobaràs més recursos per procurar-te un bon dormir.
  3. Redueix la ingesta de sucre i d’aliments processats
    L’elevat consum d’aliments ensucrats i altament processats provoquen obesitat i altres malalties cròniques, com les cardiopaties, el càncer i la diabetis.
    Aquestes malalties dificulten la capacitat natural del cos de desintoxicar-se perjudicant òrgans essencials com el fetge i els ronyons. Beure moltes begudes ensucrades pot causar fetge gras, una condició que afecta negativament el funcionament del fetge.
    Decanta’t per la fruita fresca i les verdures, surt a compte!
  4. Menja aliments rics en antioxidants
    Els antioxidants ens protegeixen del dany causat pels radicals lliures.
    El cos produeix naturalment radicals lliures com a resultat de la metabolització. Ara bé, l’alcohol, el fum del tabac i l’exposició a contaminants poden provocar un increment de radicals lliures que incrementen malalties com la demència, les cardiopaties, les malalties del fetge, l’asma i certs tipus de càncer.
    Una dieta rica en antioxidants pot ajudar el cos a contrarestar l’estrès oxidatiu causat per l’excés de radicals lliures i altres toxines que augmenten el risc de malaltia.
    Ens interessa obtenir els antioxidants dels aliments complets, són molt millors que els complements; la fruita fresca, la fruita seca, les verdures fresques, les baies i la xocolata en són una bona font.
  5. Menja aliments rics en prebiòtics
    La salut intestinal és fonamental per a optimitzar el sistema de desintoxicació natural del cos. Les cèl·lules intestinals tenen un sistema de desintoxicació i excreció que protegeix l’intestí i el cos de les toxines.
    Els prebiòtics són aliments amb un tipus de fibra que alimenta els bacteris bons de l’intestí; l’all, el porro, la ceba, els espàrrecs, els tomàquets, les carxofes, els plàtans i la civada en són una bona font. Amb els prebiòtics, els bacteris bons estaran ben alimentats i contribuiran a la bona salut del cos.
    Els antibiòtics, la mala higiene dental i la dieta pobra en fibra afecten negativament els bacteris bons de l’intestí, afeblint el sistema immunològic i la capacitat de desintoxicació de l’intestí, i augmentant el risc de patir malalties i inflamacions. Menja aliments rics en prebiòtics per optimitzar el sistema immunològic i la capacitat de desintoxicació.
  6. Redueix la ingesta de sal
    Consumir massa sal provoca retenció d’aigua. L’equilibri hidrosalí, la correcta proporció de sals minerals i aigua, és essencial per al cos.
    Beure més aigua contribueix a eliminar l’excès de sal i l’aigua que aquesta sal retenia.
    Quan mengem molta sal i bevem poca aigua, el cos allibera l’hormona antidiürètica que impedeix orinar i, per tant, desintoxicar-nos. En augmentar la ingesta d’aigua, el cos redueix la secreció de l’hormona antidiürètica i augmenta la micció, eliminant l’aigua que retenia i els residus.
    Augmentar la ingesta d’aliments rics en potassi equilibra alguns dels efectes negatius del sodi de la sal refinada. Optar per la sal de mar verge sense refinar ens millora la mineralització.
  7. Activa’t
    Fes exercici regularment. Ens allarga la vida i redueix el risc de patir malalties com la diabetis tipus 2, les cardiopaties, la pressió arterial alta i certs tipus de càncers. Ho fa de diverses maneres, la reducció de la inflamació n’és una de les principals. Encara que la inflamació és una estratègia de reparació i regeneració essencial, en excès ens emmalalteix.
  8. Altres consells útils de desintoxicació
    Certs canvis a la dieta i a l’estil de vida poden ajudar-te a reduir la càrrega de toxines i donar suport al sistema de desintoxicació del cos.
    • Menja aliments rics en sofre com la ceba, el bròquil i l’all, milloren l’excreció de metalls pesants com el cadmi.
    • La chlorella és un tipus d’alga que millora l’eliminació de toxines, com els insecticides i els metalls pesants, segons estudis fets en animals.
    • Incorpora el coriandre als teus plats, facilita l’excreció de metalls pesants i productes químics, inclosos els ftalats i els insecticides.
    • Optimitza la funció del glutatió menjant aliments com els ous, el bròquil i l’all.
    • Utilitza productes de neteja naturals com el vinagre i el bicarbonat de sodi en comptes de productes de neteja comercials per a reduir l’exposició a productes químics potencialment tòxics.
    • Opta per productes naturals en la higiene personal, reduiràs l’exposició a productes químics.

Encara que les dietes desintoxicants s’han fet molt populars, no són necessàries; el cos té el seus propis sistemes de desintoxicació altament eficients.
Optimitza el sistema de desintoxicació natural del cos i millora la salut general adoptant aquestes senzilles pautes i fent dejú intermintent regularment. Hi tens molt a guanyar!

Font: Traducció i adaptació de “What Is a Full-body Detox?“; l’article porta enllaços a les publicacions científiques que donen suport a cadascuna de les pautes que presenta.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , , ,
Arxivat a Alimentació i salut, Com fer ...
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!