El doctor Tomàs López Fuster ens explica que les mucoses del sistema respiratori estan preparades per adaptar-se a canvis de temperatura graduals i progressius, els canvis sobtats les irriten i les assequen.
Ens comenta que abans de l’aparició de l’aire condicionat, era excepcional trobar faringitis a l’estiu, ara, se’n presenten 10 vegades més a l’estiu que a l’hivern; passem d’ambients que ronden els 30ºC a ambients que voregen els 20ºC en qüestió de segons (en entrar al metro, a l’autobús, a un centre comercial, …) i això ens acaba passant factura.
El Dr. López Fuster, per prevenir les faringitis estiuenques, ens proposa:
- Un fulard a mà ens pot ajudar a adaptar-nos als canvis sobtats de temperatura.
- Les partícules que posen en moviment els sistemes d’aire condicionat, de vegades, provoquen al·lèrgies. Si esternudem molt, se’ns tapa i ens pica el nas, tenim picor i irritació als ulls, és possible que estiguéssim presentant una al·lèrgia. Per distingir entre refredat i al·lèrgia , ens diu que, l’al·lèrgia dóna picor i el refredat no.
- Com que els aparells d’aire condicionat redueixen la humitat ambiental, assequen les mucoses de la gola i del nas i ens provoquen una irritació que agreuja la situació. Veure un glopet d’aigua sovint ens pot ajudar a humitejar les mucoses.
Evitar els canvis sobtats de temperatura és una bona mesura preventiva per estalviar-nos les faringitis estiuenques.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a:
Com refrescar-nos a l’estiu
L’aire condicionat ha multiplicat les faringitis d’estiu
Aire condicionat i sostenibilitat
Unes molt bones indicacions per prevenir la faringitis deguda al mal ús dels aires condicionats a l’estiu.
Que hi hagi 10 vegades més faringitis estiuenques que hivernals ens indica que a l’estiu no gestionem bé els canvis de temperatura ambientals.