Aire Condicionat, salut i sostenibilitat

Pel que fa a la delicada relació entre la salut i l’aire condicionat, el doctor Tomàs López Fuster ens diu que les mucoses del sistema respiratori estan preparades per adaptar-se a canvis de temperatura graduals i progressius, són els canvis sobtats els que les irriten i les assequen i ens explica que:

 • Abans de l’aparició de l’aire condicionat, era excepcional trobar faringitis a l’estiu, ara, se’n presenten 10 vegades més a l’estiu que a l’hivern; passem d’ambients que ronden els 30ºC a ambients que voregen els 20ºC en qüestió de segons: quan entrem al metro, a l’autobús o a una cafeteria, i això ens acaba passant factura. Un fulard, a mà, ens pot ajudar a adaptar-nos-hi.
 • Els sistemes d’aire condicionat posen en moviment partícules que, de vegades, ens provoquen al·lèrgies. El doctor López Fuster ens explica que l’al·lèrgia es distingeix del refredat per la picor. Si esternudem molt, se’ns tapa i ens pica el nas, tenim picor i irritació als ulls, és possible que estiguéssim presentant una al·lèrgia.
 • Els aparells d’aire condicionat redueixen la humitat ambiental, assequen les mucoses de la gola i del nas, i ens provoquen un carraspeig irritatiu que agreuja la situació. Veure un glopet d’aigua sovint ens pot ajudar a humitejar les mucoses.

El doctor López Fuster ens suggereix regular la temperatura i aplicar aquestes estratègies complementàries per guanyar confort i salut.

Respecte de l’aire condicionat i la sostenibilitat, els experts ens suggereixen:

 • Amb temperatures exteriors inferiors a 27ºC / 28ºC, podem crear un clima de confort a casa nostra prescindint de l’aparell d’aire condicionat:
  – Vestint-nos amb roba adequada, fresca, lleugera i de colors clars. El cotó és un dels millors aliats per a les calors estiuenques.
  – Jugant amb els porticons, les persianes, les cortines i els tendals per deixar l’estança ombrívola; reduint la llum, rebaixem la temperatura ambient.
  Els ventiladors ens refresquen a l'estiu– Optant pels vidres polaritzats, o pel·lícules reflectores, per a les finestres, que redueixen la transmissió de calor i deixen passar la llum necessària.
  – Instal·lant doble vidre a les finestres estalviarem fins un 25% d’energia i reduirem la contaminació acústica. Bona part de les fuites de fresca, o de calor, es produeixen pels vidres de finestres i balcons.
  – Generant circulació d’aire amb les finestres i els balcons lleugerament oberts i les portes de les cambres obertes es refrescarà l’ambient.
  – Ajudant-nos amb un ventall, un enginy generador de frescor portàtil i molt seductor.
  – Utilitzant ventiladors, l’aire en moviment ens proporciona una sensació de frescor de fins a 5ºC. A més a més, el consum d’electricitat d’un ventilador és molt inferior al d’un aparell d’aire condicionat.
  – Els aparells d’aire condicionat, pel consum energètic i per la contaminació ambiental que generen, ja que emeten gasos residuals que afecten la capa d’ozó i el canvi climàtic, han de ser el nostre darrer recurs.
 • Amb temperatures exteriors superiors als 27/28ºC, si decidim emprar el climatitzador per crear una temperatura de confort, els experts ens recomanen emprar-lo amb seny i ens aconsellen:
  – Ventilar les estances de manera controlada per evitar l’escalfament innecessari de l’ambient a primeres hores del matí, o de la nit, quan l’aire és fresc i amb els climatitzadors apagats.
  Gas her up Project 465(2) Day 163, de Keith Williamson, al Flick– Tancar les finestres per mantenir la temperatura de confort constant. Si l’habitació està ben aïllada, no perdrem el fred generat, mantindrem la temperatura desitjada i l’aparell no haurà de treballar tant.
  – Netejar dues vegades a l’any els filtres dels aparells d’aire condicionat farà que el funcionament sigui més eficient i evitarem la proliferació i distribució dels gèrmens que solen viure als filtres.
  – Programar-lo per a l’engegada automàtica uns minuts abans de l’hora d’arribar a casa front a deixar-lo engegat tot el dia representa un gran estalvi econòmic i energètic. Optar per programar l’aturada automàtica una hora després d’anar a dormir és també l’opció més recomanable.
  – Pel que fa a la regulació de la temperatura, els experts recomanen fixar-la en 24ºC-26ºC a l’estiu i 19ºC/20ºC a l’hivern, ja que representen les temperatures de confort estacionals. La temperatura a casa no ha de ser molt diferent a la que ens trobarem al carrer. Els nostre organisme s’adapta a la temperatura ambient, com menys diferents siguin les temperatures, més fàcil li ho farem i ens estalviarem refredats. Aconseguir refrescar 1ºC de més representa un consum addicional del 5% al 10% d’energia.

Aplicant aquestes estratègies guanyarem confort, salut i diners. Fes-ho córrer, totes tres coses ens interessen!

Aire condicionat, salut i sostenibilitat, originalment, el vaig publicar a Jornal.cat

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Fonts d’informació utilitzades:
Com refrescar-nos a l’estiu
Aire condicionat i sostenibilitat
Com prevenir les faringitis estiuenques
L’aire condicionat ha multiplicat les faringitis d’estiu
Consells per estalviar energia a l’estiu
Preguntas frequentes sobre el aire acondicionado

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a + Receptes per Viure Bé!
4 comments on “Aire Condicionat, salut i sostenibilitat
 1. Oriol López ha dit:

  Molt bones recomanacions, just a temps, abans que els aires condicionats facin els seus estralls.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Aquest recomanacions ens poden ajudar a cuidar de la nostra salut i de la nostra butxaca i a reduir-ne l’impacte ambiental. Gràcies per comentar, Oriol.

 2. voro monjo ha dit:

  Es comenta que la proliferació dels aparells d’aire condicionat ha fet augmentar els graus de calor als carrers; espantant turistes i gent de pas.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: