L’estrès crònic provoca Alzheimer

L’estrès crònic provoca la producció i l’acumulació d’agregats insolubles de proteïna tau en les neurones, aquests agregats de proteïnes amb l’estructura modificada són característics de la malaltia d’Alzheimer, una malaltia neurodegenrativa. Els investigadors de la “School of Medicine” de la Universitat de San Diego, Califòrnia, han publicat els resultats de l’estudi a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Alzheimer, de Jon Díez Supat, al FlickrEl professor Robert A. Rissman, autor de l’estudi, declarà que aquests resultats confirmen el fort vincle que hi ha entre l’estrès i el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer i que és present en més del 95% de tots els casos de malaltia d’Alzheimer.
Els episodis repetits de tensió emocional alteren la solubilitat de les proteïna tau dins la neurona, aquesta insolubilitat és fonamental per al desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

El doctor Dale Bredesen ha dissenyat un protocol amb el que ha aconseguit revertir el deteriorament cognitiu provocat per l’Alzheimer, el protocol identifica l’estrès com un dels causants de la malaltia d’Alzheimer.

No tots els tipus d’estrès tenen les mateixes conseqüències, el professor Robert A. Rissman va explicar que l’estrès agut no provoca aquestes alteracions en les neurones. L’estrès agut afavoreix la plasticitat del cervell i facilita l’aprenentatge.  És l’estrès crònic el que provoca aquests canvis patològics que, sumats a l’envelliment dels circuits neuronals, fan que la recuperació dels efectes de l’estrès sigui més difícil. Així i tot, és l’edat el factor principal de risc conegut per patir la malaltia d’Alzheimer, en envellir, les neurones perden plasticitat.

Estem exposats a estímuls estressants que ens poden neguitejar, amoïnar, indignar, astorar o intranquil·litzar, en definitiva, que ens estressen, i l’impacte en la salut és considerable. Segueix el programa L’estrès, a ratlla!, t’ajudarà a identificar què t’està estressant i a definir què pots fer per posar l’estrès a ratlla definitivament, guanyaràs salut i qualitat de vida. Posa-t’hi ara mateix. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Chronic Stress Spawns Protein Aggregates Linked to Alzheimer’s, nota de premsa de la Universitat de San Diego, Califòrnia.

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Aprenent a Cuidar Cuidant, Estrès i qualitat de vida, Gestió emocional
5 comments on “L’estrès crònic provoca Alzheimer
 1. Oriol López ha dit:

  Un nou “efecte secundari” de l’estrès. Queda clar que hem de fer alguna cosa per mantenir l’estrès a ratlla; ens hi juguem la salut.

 2. El stress fa viure pitjor i això que estic llegint es molt important. Estresar-se depend d’un mateix, una persona ha de intentar viure amb les coses que pot viure i no intentar tenir mes feina de la que pot, mes propietats de les que pot, mes fills dels que pot, mes amics dels que pot, mes responsabilitats de les que pot …sobretot si es per molt de temps per que viure en alarma i presses permanentment …ja es veu..es totalment tòxic.
  Molt bo, Sophia

 3. Sophia Blasco ha dit:

  Com bé dius, és tòxic!
  Gràcies per comentar, Antonia

 4. Un article molt interessant. La veritat és que s’escolten tantíssimes coses sobre l’alzheimer i encara és una malaltia tan desconeguda…
  Però té molta relació tot el que dius. Hem de cuidar tant de nosaltres mateixos, i lo complicat, és que no ens adonem d’allò per lo que patim.
  Molt bon blog.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: