Com aconseguir unes dents sanes

"Beautiful smile", de Worldizen, al Flickr

“Beautiful smile”, de Worldizen, al Flickr

La placa dental ens malbarata les dents. La placa dental la formen bacteris i secrecions bacterianes. La placa dental és fràgil i s’elimina fàcilment amb el raspallat diari de les dents; però si no ens raspallem sovint, la placa es solidifica i es transforma en tosca, llavors ens caldrà la intervenció del dentista per eliminar-la. Els bacteris de la placa dental també alliberen àcids que ens danyen l’esmalt, ens carien la dent i ens provoquen gingivitis.

A continuació trobaràs 7 hàbits saludables que t’ajudaran a aconseguir unes dents sanes i lliures de placa:

 1. Raspalla’t regularment les dents
  Raspalla’t les dents suaument, arribant a tot arreu, cada vegada que mengis, o al menys dues vegades al dia; empra pasta dentifrícia amb fluor i renova el teu raspall periòdicament, jo estreno raspall cada mes.
 2. Utilitza el bicarbonat de sodi
  Afegeix un polsim de bicarbonat de sodi al teu raspall. El bicarbonat de sodi és un remei natural contra la placa dental. L’informe ‘Dentifrices and mouthwashes ingredients and their use’ recull diversos estudis que evidencien que el bicarbonat de sodi prevé la formació de càries:

  • En augmentar el pH de la saliva, crea un ambient hostil per als bacteris que provoquen la càries aconseguint minvar-ne la virulència i la quantitat.
  • Redueix la solubilitat de l’esmalt dental i n’afavoreix la remineralització.
 3. Utilitza fil dental diàriament
  El raspall no arriba a l’espai interdental, però la placa sí que hi arriba.
  Si no t’agrada el fil dental, pots decantar-te pels raspalls interdentals, si no saps quin triar, pregunta el teu dentista.
 4. Adopta el glopeigs bucals amb fluor
  T’ajudarà a reduir la placa dental, a prevenir la gingivitis i l’halitosi.
  En raspallar-te les dents, utilitzar el fil dental i afegir l’esbandida bucal de fluor posaràs tres barreres als destructors potencials de les teves dents.
 5. Visita el dentista periòdicament
  El raspall, la seda dental i el glopeig funcionen, però pot haver llocs de difícil accés on quedi una mica de la placa que, amb el temps s’endurirà i formarà la tosca que sols el dentista podrà netejar. Una neteja dental anual com a mínim és recomanable.
 6. Menja aliments ‘raspall’ de dents naturals
  Abans que existís el raspall de dents i la pasta dentifrícia amb fluor, certs aliments jugaven un paper determinant en el manteniment de la salut de les dents; vegetals i fruites com les pastanagues, les pomes i els cogombres crus ajuden a prevenir la formació de placa dental. Quan no et puguis netejar les dents en acabar de menjar, menja’t una poma per netejar-te-les.
 7. Estalvia’t les llaminadures
  Els bacteris són amants del sucre. Menjar dolços o beure refrescs ensucrats omple de sucre les dents, quan els bacteris digereixin el sucre, el transformaran en àcid i et danyaran les dents.

Aquests 7 hàbits saludables t’ajudaràn a mantenir les teves dents sanes i lliures de placa i a lluir el teu somriure natural, adopta’ls!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
6 Habits That Put Plaque on Your Teeth
How to Remove Plaque

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Alimentació i salut, Com fer ...
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: