Què és el Gaslighting

Ingrid Bergman, fotograma del trailer de "Gaslight", via Wikimedia Commons

Ingrid Bergman, fotograma del trailer de “Gaslight”, via Wikimedia Commons

El Gaslighting és una forma de manipulació psicològica on qui manipula altera les situacions i la informació amb l’objectiu de posar en qüestió la memòria, la percepció, el criteri i la cordura de la víctima.

L’ús del terme Gaslighting es popularitzà els anys 70, l’origen és l’obra Gaslight, on el protagonista, el marit, aplica sistemàticament aquesta estratègia de manipulació psicològica per embogir la seva dona.

La pel·lícula Gaslight, dirigida per George Cukor l’any 1944, on l’Íngrid Bergmann encarna la Paula, víctima de la manipulació psicològica despietada del seu marit, interpretat per Charles Boyer, per aconseguir apropiar-se de l’herència de la tieta de la Paula, ens mostra de manera extraordinària com actua un manipulador psicològic.
El pampallugueig de les llums de gas, que dóna nom a l’obra, és una més de les estratègies del manipulador per qüestionar la percepció, la memòria, el criteri i la cordura de la víctima, a més a més d’isolar-la “pel seu bé” i de fer desaparèixer objectes fent passar la víctima per cleptòmana i fent-la sentir culpable.
Tan bon punt certifiqui que la Paula està boja i la reclogui a un psiquiàtric, el marit aconseguirà la titularitat de totes les propietats de la tieta de la Paula.

Veure la pel·lícula Gaslight ens ajuda a blindar-nos contra la manipulació psicològica.
La versió en castellà porta per títol ‘Luz que agoniza‘ i la podem trobar a les biblioteques públiques.

Puc ajudar-te a blindar-te contra la manipulació psicològica, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Gestió emocional, Relacions Personals
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: