Com aturar un atac de pànic

"Panic button", de star5112, Flickr

“Panic button”, de star5112, Flickr

Les persones que pateixen atacs de pànic, quan els esclata l’atac, experimenten la sensació que el seu cos no ho suportarà i entrarà en fallida, per això eviten les situacions que els els puguin provocar.

En un atac de pànic, en resposta a la percepció de perill, fem un alliberament d’adrenalina al torrent sanguini que ens provoca canvis fisiològics per augmentar-nos la capacitat de resposta del cos a la situació d’emergència. Algunes persones malinterpreten aquests canvis i creuen que estan a punt de patir un atac de cor o d’ofegar-se, agreujant encara més la situació. Quan el cervell deixa de percebre el perill, deixa d’emetre el senyal d’emergència i s’activa la retirada de l’adrenalina del torrent sanguini.

La terapeuta Pati McDermott, a l’article “4 Simple Steps to End a Panic Attack“, ens descriu les 4 passes per aturar un atac de pànic:

 1. Relaxa’t!
  Respira lentament, profundament i completament. Asserena’t i recorda que les respiracions lentes, profundes i completes et relaxaran el cos. Aquest és el primer pas per aturar i revertir l’alliberament d’adrenalina. .
 2. Atura els pensaments irracionals negatius.
  Utilitza la paraula PROU! per aturar el senyal d’emergència. Sovint, en un atac de pànic, generem pensaments de situacions catastròfiques que mai no succeeixen, maximitzant el risc i minimitzant els recursos que tenim per encarar-lo. Trenca el cercle i substitueix el missatge de por per un missatge asserenador; és convenient que el tinguis preparat.
 3. Utilitza frases per encarar la situació i neutralitzar-la.
  Tinguis a mà frases positives per a quan t’esclati el pànic i utilitza-les per ajudar-te a neutralitzar-ne la reacció. Per exemple, si durant l’atac de pànic acostumes a dir-te ‘Estic a punt de patir un atac de cor! Me moriré!’, utilitza la paraula ‘PROU!’ i frases com ‘El meu cor està bé, si me relaxo, encara estarà millor’. .
 4. Accepta i modula les teves emocions.
  Identifica les emocions que estàs vivint i què les ha provocades. Escolta’t les emocions, reconeix-les, respecta-les i aprèn a modular-les. Si no saps com fer-ho, parlem-ne!.

Aquestes 4 passes poden ajudar-te a aturar un atac de pànic. No obstant, si pateixes atacs de pànic sovint, t’interessa superar les pors que els desencadenen. Puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Com fer ..., Gestió emocional
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: