Com detectar i com alliberar-te de la manipulació psicològica

"Puppet Magnus, an automated marionette modeled after Prof. Magnus Egerstedt at the Georgia Robotics and Intelligent Systems (GRITS) Lab, Georgia Tech", de Jiuguang Wang, al Flickr

“Puppet Magnus, an automated marionette modeled after Prof. Magnus Egerstedt at the Georgia Robotics and Intelligent Systems (GRITS) Lab, Georgia Tech”, de Jiuguang Wang, al Flickr

La manipulació psicològica es fa per controlar les víctimes i per aconseguir-ne beneficis i privilegis. El manipulador crea deliberadament un desequilibri de poder per utilitzar la víctima en benefici propi. La persones manipuladores es caracteritzen per:

 • Saber com detectar les debilitats de les persones.
 • Utilitzar les debilitats de les víctimes en benefici propi.
 • Maquinar, amb astúcia, per convèncer les víctimes que renunciïn a alguna cosa amb la finalitat de satisfer els seus interessos egoistes.
 • Reincidir amb la manipulació quan se’n surten.

Per detectar i alliberar-nos de la manipulació psicològica, Preston Ni, Master of Science Degree in Business Administration, autor dels llibres “Communication Success with Four Personality Types” i “How to Communicate Effectively and Handle Difficult People“, a l’article “How to Spot and Stop Manipulators“, ens proposa un seguit d’estratègies:

 1. Conèixer i defensar els nostres Drets Humans Fonamentals i reconèixer quan són violats
  Tenim dret al respecte; a expressar els propis sentiments, opinions i desitjos; a establir les pròpies prioritats; a dir “NO” sense culpa; a cuidar-nos i a protegir-nos d’amenaces físiques, mentals o emocionals, i a la felicitat. Els assetjadors són covards, tan bon punt defensem els nostres drets, reculen. Els agressors es fiquen amb els febles; la submissió i l’obediència ens converteix en víctimes potencials.
 2. Una persona que és excessivament amable amb uns i alhora grollera amb altres i que passa de la indefensió a l’agressivitat fàcilment, probablement és un manipulador.
 3. Evitar sentir-nos culpables
  El manipulador explota les nostres debilitats, fent-nos sentir inadequades i fins i tot culpables per no satisfer els seus requeriments; així li resulta més fàcil sotmetre’ns.
 4. Mantenir el nostre nord
  Les exigències del manipulador ens aparten dels nostres objectius i prioritats. Quan ens faci un requeriment, preguntem-nos si a nosaltres també ens interessa o si és en interès exclusiu del manipulador, per decidir amb criteri.
 5. Prendre’ns el nostre temps
  Els manipuladors volen una resposta immediata, així maximitzen la pressió i el control sobre nosaltres i sobre la situació. Prenem-nos el temps necessari per avaluar els pros i els contres i considerar si ens interessa, o no, satisfer les seves demandes.
 6. Saber dir NO
  Dir NO diplomàticament i amb fermesa quan calgui.
 7. Torejar els manipuladors sense exposar-nos-hi
  En funció del cas, podem donar el silenci per resposta o fer-nos el desentès. Quan hajam de plantar cara al manipulador, col·loquem-nos en una posició segura, que hi hagi altres persones presents per donar-nos suport, o fins i tot, registrar la seva conducta inapropiada. Cas de necessitat, procurem-nos suport professional, no ho féssim sols.
  Quan un manipulador psicològic insisteix en violar els nostres límits i no accepta un NO per resposta, identificar la situació i posar distància amb el manipulador és crític.

Aquestes 7 estratègies t’ajudaran a detectar i a alliberar-te de la manipulació psicològica. Puc ajudar-te a aconseguir-ho, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , , ,
Arxivat a Gestió emocional, Relacions Personals
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: