El nostre cos necessita una mica de sodi (Na) per funcionar adequadament, l’utilitza per a la regulació hidrosalina, per a la transmissió dels impulsos nerviosos i per a la contracció i relaxació muscular. Però un excés de sodi ens pot malbaratar la salut.
Una de les fonts de sodi més habituals és la sal de cuina o de taula refinada, però també hi ha altres additius alimentaris que porten sodi, com el glutamat monosòdic, el bicarbonat de sodi, el llevat químic, el fosfat disòdic, l’alginat de sodi, el citrat de sodi i el nitrat de sodi.
La Dietary Guidelines for Americans recomana limitar el sodi a menys de 2.300 mg diaris; menys de 1.500 mg si la teva edat supera els 51 anys, si pateixes tensió arterial alta, diabetis o una malaltia renal crònica. Aquestes quantitats són límits màxims, si ingerim menys sodi, millor.

La majoria de les persones mengem més sal de la que ens convé i ens malbaratem la salut. Si reduïm la quantitat de sal, ens millorarà la tensió arterial i ens minvarà significativament el risc de patir un accident vascular cerebral o un atac de cor, entre altres guanys de salut.
Com controlar la sal al supermercat
- Compra productes frescos o congelats sense salses, en lloc dels enllaunats o processats.
- Estalvia’t les salses preparades, menjars precuinats i productes instantanis.
- Tria presentacions baixes en sal o sense sal afegida, la diferència és molt gran, entre les dues llaunes de tomàquet de la imatge hi ha una diferència de 200 mg de sodi (sal).
- Compara la quantitat de sal de les etiquetes d’informació nutricional i opta per les més lleugeres en sal.
Com controlar la sal al restaurant
- Pregunta sobre la quantitat de sal per ració, alguns restaurants la publiquen a la carta.
- Demana que no posin sal al teu menjar.
- Para compte a les fonts ocultes de sal com les salses, els amaniments i les guarnicions.
Com controlar la sal a la cuina i a la taula
- Quan cuines a casa, empra herbes i espècies per assaborir els aliments.
- Estalvia’t posar sal abans o durant la cocció.
- Elimina el saler de la taula i substitueix-lo per un molinet d’espècies aromàtiques amb una mica de sal de mar natural.
El gust per la sal és adquirit. En disminuir la quantitat de sal gradualment, les teves papil·les gustatives s’hi adaptaran.
A mesura que empris menys sal, gaudiràs d’una gama de sabors més ampla i rica a la vegada que guanyaràs salut.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a:
Tips for Reducing Sodium
How to Reduce Sodium
Sodium: How to tame your salt habit



Reblogged this on Celler-Adocse.