
“Water melon”, de Hajime Nakano, Flickr
Mantenir una temperatura corporal mitjana d’entre 36,5ºC a 37,5ºC és clau per al bon funcionament del nostre cos. Com s’ho fa, el cos, per regular la temperatura quan fa massa calor?
Quan arriba la calor, el nostre cos inicia un procés d’adaptació que triga uns 14 dies en completar-se, que implica els següents canvis:
- Les glàndules sudorípares augmenten la seva capacitat de sudoració.
- Augmenta la vascularitat dels capil·lars subcutanis i dels músculs per afavorir la dissipació de la calor.
- Augmenta el volum de plasma incrementant les proteïnes plasmàtiques i el clorur sòdic (NaCl) per cobrir els requeriments de l’augment de vascularitat.
- Fa una retenció de NaCl d’entre un 3% i un 27% per produir la suor i afavorir l’augment de plasma.
- Redueix la freqüència cardíaca entre un 15% i un 25%, per això sentim cansament.
- Redueix el volum d’orina per contribuir a l’augment del volum de líquid extracel·lular.
- Augmenta el pes corporal durant aquests 14 dies com a conseqüència de la retenció de NaCl i de l’augment de volum de plasma.
Una vegada ens hem aclimatat, el NaCl, el volum de plasma, el volum d’orina i la freqüència cardíaca tornen als nivells normals.
La deshidratació i un dèficit de NaCl poden dificultar l’adaptació del cos a la calor i incrementar el risc de patir un cop de calor.
Per afavorir-nos l’adaptació a la calor ens convé:
- Adoptar una dieta estiuenca d’amanides, gaspatxos, fruites fresques, orxata i aigua; ens proporcionarà una bona hidratació i una bona mineralització
- Procurar-nos un bon descans i
- Estalviar-nos fer esforç físic a les hores més caloroses
I , quan faci molta calor, refresquem-nos!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a Heat Acclimatization
Reblogged this on Celler-Adocse.
A mi sempre m’ha agradat la calor, i això que vaig néixer a l’hivern.