El calci i la llet

“Milk pour”, de Melissa Wiese, Flickr

Necessitem calci per construir els ossos i donar-los una bona consistència, sovint considerem que els làctics són la font de calci per excel·lència, però la llet no n’és ni l’única font, ni la millor, segons l’article “Calcium and Milk” de la School of Public Health de la Harvard University, on es diu també que un excés de làctics pot augmentar el risc de patir càncer de pròstata i càncer d’ovari i els greixos saturats dels làctics i el retinol, la vitamina A, en nivells alts poden afeblir-nos els ossos.

Els vegetals són bones fonts de calci, la col, el bròcoli i les bledes ens aporten més calci que la llet. A 10 aliments riquíssims en calci trobaràs una llista d’aliments vegetals rics en calci i algunes recomanacions, tant pel que fa a l’absorció, com a la fixació del calci.

Per tenir una bona cura del nostres ossos, la School of Public Health de la Harvard University ens suggerix:

  1. Limitar la llet i els làctics a una o dues racions diàries i diversificar les fonts d’on obtenim el calci, els vegetals de fulla verda són rics en calci i ens aportem vitamina K, un altre nutrient essencial per a la salut òssia.
  2. Garantir-nos la vitamina D, que és essencial per als ossos. La vitamina D participa en l’absorció del calci i del fòsfor a través del conducte gastrointestinal. El cos sintetitza la vitamina D per l’efecte de la radiació ultraviolada solar. Ens convé passejar a la llum del sol per tenir les necessitats de vitamina D cobertes. Si gaudeixes de poca exposició a la llum solar directa, consulta el teu metge per si necessites més vitamina D.
  3. Fer exercici regularment, com caminar, és essencial per mantenir els ossos forts.
  4. Para compte amb el retinol (la vitamina A), no en prenguis massa, en nivells alts ens afebleix els ossos. Hi ha molts productes enriquits amb vitamina A: les barretes energètiques, els cereals de l’esmorzar, margarines, etcètera. Alguns fabricants ja han optat per substituir el retinol pel beta-carotè.

Diversifica les fonts de calci, cuida’t!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: