M’estan fent mobbing?

"Bullies", de Bill Anderson, Flickr

“Bullies”, de Bill Anderson, Flickr

El qüestionari CISNEROS et pot ajudar a saber si t’estan fent mobbing. Identificar, aviat, una situació de “mobbing”, assetjament laboral, és clau per evitar, o minimitzar, els danys que se’n deriven.

Qui assetja culpabilitza la víctima utilitzant l’abús de poder i la manipulació de la realitat.

N’hi ha prou en ser percebudes com una amenaça per un potencial agressor en un entorn que ho afavoreixi per ser víctimes de mobbing. És a dir, és la percepció de l’assetjador, o l’assetjadora, la que posa en marxa l’engranatge de l’assetjament.

José Luís González de Rivera assenyala tres grups de víctimes potencials:
Les envejables. Podem passar a ser objecte d’enveja en qualsevol moment per una persona envejosa.
– Les amenaçants. En qüestionar les formes i els procediments establerts, en proposar reformes o en implantar una nova cultura a l’organització, podem ser percebuts com una amenaça.
– Les vulnerables. Les persones discapacitades, els joves en situació de precarietat laboral, les dones en situació de necessitat, etc constitueixen un blanc fàcil.

Les empreses tòxiques són brou de cultiu per a que el mobbing prosperi. Iñaki Piñuel, al llibre “Neomanagement: jefes tóxicos y sus víctimas” diu que l’existència de clans dominants anul·la els sistemes interns de garanties a les empreses i a les organitzacions tòxiques que, sumat a l’absència de responsabilitat i a la impunitat de les actuacions dels assetjadors, propicien el mobbing.
José Luís González de Rivera, a l’article “El síndrome del acoso institucional” publicat a “El Diario Médico” de juliol de 2000,  diu que la persecució psicològica es desenvolupa envoltada d’un sorprenent silenci dels observadors i què, encara que els companys de feina són conscients de l’abús i de la injustícia de la situació, s’abstenen d’intervenir. Sovint individus envejosos, d’escassa vàlua professional, aprofiten conscientment la situació favorable que es presenta per a eliminar un competidor més qualificat.

Per sortir d’una situació de mobbing cal identificar-la, com més aviat millor, i comptar amb suport professional.
Si estàs patint mobbing, compta amb mi per sortir-te’n! Posa-t’hi ara mateix! Patir mobbing mina la salut física i emocional! Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Desenvolupament professional
2 comments on “M’estan fent mobbing?
  1. Mónica ha dit:

    Gràcies, Sophia, pels teus articles i per l’ajuda que em vas brindar al seu dia. El millor que vaig fer, sens dubte, va ser sortir de l’escola on treballava i canviar de centre.
    T’expliques molt bé al teu article…”la persecució psicològica es desenvolupa envoltada d’un sorprenent silenci dels observadors i (…), encara que els companys de feina són conscients de l’abús i de la injustícia de la situació, s’abstenen d’intervenir.”
    El secret per ensurtir-se’n: perdre la por i actuar, demanant ajuda a qui escau, i si cal, marxar.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: