
Erbette, fagiolini, zucchine e pomodori, de nociveglia, al Flickr
La fibra alimentària, o fibra dietètica, és un component dels aliments vegetals (cereals, fruites, verdures i llegums) que el nostre sistema digestiu no digereix.
Les parts no digeribles dels aliments passen relativament sense canvis a través de l’estómac i dels intestins.
La funció principal de la fibra alimentària és afavorir el trànsit intestinal dels aliments i contribuir a la bona salut del cos i en particular del sistema digestiu.
Tipus de fibra alimentària.-
Tots els tipus de fibra alimentària són beneficiosos per a la salut i la majoria d’aliments vegetals ens n’aporten.
- La fibra soluble
Bones fonts de fibra soluble són les fruites, les verdures, el salvat de civada, l’ordi, les llavors de lli, la saragatona, els fesols, les llenties, els cigrons, els pèsols, la soja i productes de la soja.
La fibra soluble ens ajuda a no patir restrenyiment i a mantenir uns nivells saludables de colesterol. - La fibra insoluble
Bones fonts de fibra insoluble són el segó del blat, el del blat de moro i el de l’arròs, les pells de les fruites i de les verdures, la fruita seca, les llavors, els grans secs i els aliments integrals.
La fibra insoluble afavoreix el trànsit intestinal, ens ajuda a donar volum a la femta, a prevenir el restrenyiment i altres problemes associats com les hemorroides. - El midó resistent
Bones fonts de midó resistent són la majoria dels cereals no processats, els plàtans verds, les patates, les llenties …
El midó resistent, encara que no se’l considera fibra, actua de manera similar a la fibra. És la part dels aliments rics en midó (un 10%) que resisteix la digestió a l’intestí prim.
El midó resistent és important per a la bona salut de l’intestí, els microorganismes de l’intestí (microbioma o microbiota) el fermenten i el transformen en àcids grassos de cadena curta que ens protegeixen del càncer i contribueixen a mantenir nivells de colesterol saludables.
Recorda:
La fibra dietètica ens l’aporten les parts no digeribles dels cereals, de les fruites, dels llegums i de les verdures.
Diversificant les fonts de fibra i incrementant la quantitat de fibra de la teva dieta, alimentaràs el teu microbioma i guanyaràs salut.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a Fibre in food