7 bloqueigs habituals i com superar-los

"locked up", de klndonnelly, al Flickr

locked up“, de klndonnelly, al Flickr

El bloqueig frustra i perjudica els teus objectius, els teus recursos, la teva creativitat, t’amaga les oportunitats, t’impedeix el creixement, etc.

Els 7 bloqueigs més comuns són:

1. El bloqueig mental
El teu pensament et limita a veure el món d’una manera, t’impedeix veure altres opcions. Fas les suposicions i abordes els problemes d’una manera determinada i limitada.
Solucions: Pregunta’t “Què passaria si …” i adopta diferents perspectives. Visita algun lloc nou, llegeix, mira o escolta coses noves, parla amb persones que tinguin un punt de vista alternatiu al teu.

2. El bloqueig emocional
Allò que t’és desconegut t’aixeca les cauteles i les pors. La por a no donar la talla també et pot bloquejar. Les pors activen les resistències i et pots trobar procrastinant. Sobredimensionar el risc i infravalorar els propis recursos maximitza el risc i et bloqueja.
Solucions: Necessites superar les pors i els recels.

3. Hàbits de treball que no et funcionen
Continuar fent les mateixes accions et portarà a obtenir els mateixos resultats.
Potser treballes massa, o has perdut la perspectiva, o necessites reorganitzar-te, o posar límit a les interrupcions, …
Solucions: Agafa una mica de perspectiva de com estàs treballant per descobrir quins punts de millora t’agradaria incorporar: fas els descans que necessites? Et cal una mica més d’estructura i d’ordre? Dones cabuda a la improvisació? …

4. Problemes personals
La creativitat requereix la teva atenció. Difícilment et podràs concentrar si t’estàs divorciant, si t’has d’ocupar de les teves filles, si estàs lluitant contra una addicció, si estàs al bell mig d’un conflicte amb uns veïns, …
Solucions: Hi ha dues opcions; solucionar el problema o trobar maneres d’adaptar-nos-hi fins que amaini la tempesta.
Per resoldre el problema, de vegades necessites ajuda especialitzada o suport d’amics o familiars. Paga la pena donar-te el temps per resoldre’l i alliberar-te d’aquesta situació que et segresta l’atenció.

5. Pobresa
L’escassetat pot ser de diners, de temps, de coneixements o de relacions socials.
Solucions: Hi ha dues solucions possibles: estalvia temps / diners / o altres recursos que necessitis; o fes, de la necessitat, virtut i proposa’t el repte d’aconseguir allò que et manca.

6. Aclaparament
De vegades el bloqueig te’l provoca l’excés: massa compromisos, massa idees fantàstiques, massa demandes, massa informació, massa opcions, massa obligacions o fa massa temps que treballes massa.
Solucions: És hora de dir prou. Si contreus massa compromisos, comença a dir “NO”. Si tens massa idees, executa’n unes poques i pren nota de les altres. Si pateixes una sobrecàrrega d’informació, posa-li límit. Si treballes massa hores, fixa’t un horari i aplica’l. Fixa’t quantes vegades i a quina hora gestionaràs el correu electrònic. Apaga el telèfon i gestiona, a l’hora que et convingui, les trucades perdudes.

7. Problemes de comunicació
Són inevitables i poden fer que sigui difícil fer una bona feina, especialment si hi ha una, o més, “persones difícils” a l’equip.
Solucions: Aquí la gestió emocional i les habilitats comunicatives són decisives. L’habilitat per influir en les persones adequades (preguntar, proposar, demanar, …) és clau. Cal superar la timidesa o la introversió i acceptar que ni tu, ni ningú, no pot complaure tothom.

Et sorprendrà descobrir la força i el poder que tens per alliberar-te de qualsevol dels bloqueigs d’aquesta llista o d’altres. Puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Documentat a 7 Types of Creative Block (and What to Do About Them)

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ...
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: