Les creences ens configuren

‘Les creences organitzen i determinen la nostra manera de percebre l’entorn, pensar i actuar. Per tant, les creences són una força molt poderosa que determina les nostres vides’ diu la Margarita Albós, a l’article Les creences ens determinen la vida.

Una creença és un judici de valor, una idea o una generalització mental, no necessàriament lògica, que fem valdre com a representació, o interpretació, de la realitat i a la que donem valor de veritat.

Les creences ens conformen la cosmovisió, la representació del món, ens configuren; provenen de dites populars, de modes socials, les aprenem a casa de les mares i de les àvies, les pot instaurar una autoritat creant opinió a través dels mitjans de comunicació, etc.
Exemples:
Tot lo natural és bo‘. Hi ha bolets que són verinosos, però pel fet de ser naturals, la seva toxicitat queda descartada amb aquesta creença.
‘Al món, hem vingut a patir’. Promou la resignació, ens inhabilita per a defensar-nos i per a dir prou a situacions intolerables.

Hi ha creences que ens paralitzen, creences limitadores, el conte de L’elefant encadenat n’és un bon exemple.
Hi ha creences que ens mouen a fer, creences motivadores, l’efecte placebo n’és un bon exemple.

Si crec que sóc incapaç d’aprendre idiomes, evitaré posar-me a aprendre’n.
Si crec que sóc bona aprenent idiomes, me motivaré per a aprendre’n.

Les creences són representacions de la realitat, no són la realitat. Hi ha infinitat de creences. Les creences ens configuren la vida, per tant, ens interessa alliberar-nos de les creences que ens perjudiquen i procurar-nos creences que ens beneficiïn. Podent triar, triem les millors!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Arxivat a + Receptes per Viure Bé!
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: