10 bones raons per revaloritzar els olis i els greixos

Allioli, de Núria Farregut, al Flickr

Allioli, de Núria Farregut, al Flickr

Els olis i els greixos han estat estigmatitzats, acusats injustament de provocar-nos malalties cardiovasculars i sobrepès.
L’antiga i obsoleta piràmide alimentària situava els olis i els greixos al cim, indicant-nos que calia reduir-ne dràsticament el consum.
Tot plegat ens ha provocat una por infundada a menjar-ne i han estat exclosos radicalment de la nostra dieta.

Avui sabem que els olis i els greixos són nutrients essencials per a la salut:

 1. L’informe “Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study“, publicat a The Lancet, conclou que fent que al menys el 35% del total de les calories diàries provinguin d’olis i greixos naturals aconseguim reduir el risc de mortalitat prematura i d’accidents vasculars cerebrals.
 2. Els investigadors de la Purdue University, a l’estudi “No-fat, low-fat dressings don’t get most nutrients out of salads“,  van concloure que amanint les amanides i les verdures amb poc greix, amb l’objectiu de reduir la quantitat de calories del plat, reduïm l’absorció dels carotenoides solubles en greixos. Per tant, amanint les verdures i les amanides amb un bon raig d’Oli d’Oliva Verge Extra , a més a més de regalar-nos amb el seu aroma i sabor delicioses, propiciem l’absorció dels nutrients de les verdures.
 3. L’estudi “Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection” conclou que una dieta rica en greixos i baixa en carbohidrats, una dieta cetogènica, té un efecte protector contra el virus de la grip.
 4. Optar pels aliments lights NO representa un estalvi de calories significatiu com il·lustra el gràfic comparatiu entre la versió normal i la versió “light” d’alguns aliments publicat a  Fat-Free Versus Regular Calorie Comparison.
 5. Sovint els ingredients que s’utilitzen per reemplaçar els greixos són sucres i midons que ens provocaran pics de glucosa, pics d’insulina, pics de gana i més sobrepès, com ens  explica l’entrada Fats and Cholesterol de la Universitat de Harvard.
 6. Els greixos provinents d’àcids grassos insaturats ens generen una sacietat duradora, ens proporcionen l’energia que necessita el cos i el cervell per funcionar eficientment. L’estudi “Effect of fat saturation on satiety, hormone release, and food intake” n’extreu aquestes conclusions.
 7. L’article “A carefully scheduled high-fat diet resets metabolism and prevents obesity, researchers find” presenta els resultats de l’estudi “Timed high-fat diet resets circadian metabolism and prevents obesity” que conclou que una dieta programada que fixi l’hora de menjar i alta en greixos provoca una reducció del pes corporal, ja que restableix el metabolisme circadià i fa que els greixos ingerits s’utilitzin com a font d’energia entre àpats i no s’emmagatzemin.
 8. L’estudi “Dietary fat plays a major role in obesity: No” conclou que ha estat la reducció del percentatge d’energia procedent dels greixos la que ha provocat un augment massiu de l’obesitat als EEUU.
 9. Contribueixen a reduir els nivells de glucosa en sang com va concloure l’estudi “The effect of coingestion of fat on the glucose, insulin, and gastric inhibitory polypeptide responses to carbohydrate and protein“.
 10. Els olis i els greixos ens proporcionen salut, vitalitat i ens ajuden a aprimar-nos, tal com ens explica el Dr. Mark Hyman, autor del llibre “Eat Fat, Get Thin“, editat en castellà amb el títol “Come grasa y adelgaza“, a  10 Reasons Why You Should Eat Fat to Get Thin

Aquestes 10 boníssimes raons revaloritzen les bondats nutricionals dels olis i dels greixos i ens ajuden a decidir, amb convicció i criteri, reincorporar-los a la nostra dieta per millorar significativament la nostra nutrició, la nostra salut i mantenir el nostre pes saludable.

I cada dia que passa van apareixent més raons, el 3 de març de 2020, es van publicar l’estudi “Diet modulates brain network stability, a biomarker for brain aging, in young adults“, dirigit per la doctora Lilianne R. Mujica-Parodi, professora de la Universitat de Stony Brook, i publicat a PNAS. L’estudi ha posat al descobert una dieta baixa en carbohidrats i rica en greixos ens protegeix de l’envelliment cerebral.

Delecta’t amb la cansaladeta del pernil, sucant el rovell d’un ou ferrat amb xistorra, menjant allioli, amanint generosament les amanides, gaudint dels formatges complets, regalant-te una torrada amb sobrassada i formatge gratinada… Recupera la gràcia que aporten els olis i els greixos als plats de la gastronomia mediterrània i retroba el goig i la satisfacció gaudint-ne!

Fonts:
Overcoming Your Fear of Fat
Overcome Fear of Fats: Why Fats are Actually Good for You
Fatphobia: Getting Over Your Fear Of Dietary Fat
How did we overcome the fear of eating fats

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Alimentació i salut
2 comments on “10 bones raons per revaloritzar els olis i els greixos
 1. Josep Sierra ha dit:

  Moltes gràcies, Sophia; ja ho he reenviat a gent preocupada; molt bona foto.
  Una abraçada.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: