La COVID-19 s’acarnissa quan s’afegeix al sobrepès o a l’obesitat

Hi ha evidència provada que l’obesitat i el sobrepès són factors de risc d’emmalaltir greument i fins i tot de mort per COVID-19.
L’editorial Obesity and covid-19: the role of the food industry, publicada el 10 de juny de 2020 al British Medical Journal (The BMJ) presenta dos estudis:

  • Al Regne Unit, un estudi de cohort de població fet amb 428.225 participants conclou que dels 340 ingressats a l’hospital amb COVID-19 confirmada, el 44% patien sobrepès i el 34 % patien obesitat.
    El risc de patir complicacions per la COVID-19 augmenta un 44% quan hi ha sobrepès i gairebé es duplica quan hi ha obesitat.
  • L’estudi OpenSAFELY, amb 17.425.445 participants, conclou que de les 5683 persones que han mort per la COVID-19, el 29% patien sobrepès i el 33% patien obesitat.
    L’estudi OpenSAFELY, conclou que el risc de morir de COVID-19 augmenta un 27% amb l’obesitat quan l’IMC està entre el 30-34,9; el risc gairebé es duplica quan l’IMC és major de 40. Estudis fets a Àsia, a Europa i als Estats Units han confirmat aquestes troballes.

Tots dos estudis han demostrat la relació directa que hi ha entre l’excés de pes i els nivells de gravetat i complicacions que provoca la COVID-19.

Hi ha diversos mecanismes que expliquen la relació entre l’obesitat i la COVID-19:
– L’obesitat pot alterar la resposta immune, com s’ha demostrat amb el virus de la grip, unes defenses afeblides augmenten les possibilitats d’una tempesta de citocines davant la COVID-19.
– L’obesitat disminueix la capacitat ventilatòria pulmonar, els pulmons tenen dificultats per expandir-se. Quan els pacients amb obesitat han de ser ingressats en unitats de cures intensives, és molt difícil millorar els nivells d’oxigen i ventilar-los.

L’any 2016, hi havia més de 1.900 milions de persones adultes patint sobrepès o obesitat a tot el món, i aquest nombre continua augmentant any rera any.
La prevalença de sobrepès i obesitat ha arribat a un 65-70% en les poblacions adultes del Regne Unit i dels Estats Units.
L’obesitat provoca malalties greus com la hipertensió arterial, diabetis tipus 2, malalties cardíaques, infart cerebral i càncer.

La pandèmia d’obesitat és el resultat de viure en entorns alimentaris poc sans, amb begudes ensucrades, dolços, aliments ultraprocessats i rics en sal, sucre i greixos saturats que proporcionen una sensació transitòria de plenitud.

Si l’IMC et queda per sobre de la franja saludable, amb el programa Aprima’t! Ara pots! t’aprimaràs definitivament, menjant i gaudint, sense pesar els aliments ni comptar les calories, sense prohibicions, sense suplements i sense patir cremant calories, d’una forma saludable i sostenible. Aprima’t, ara pots! Concerta la teva sessió de regal ara mateix, sense compromís!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

%d bloggers like this: