La COVID-19 s’acarnissa quan s’afegeix al sobrepès o a l’obesitat

Hi ha evidència provada que l’obesitat i el sobrepès són factors de risc d’emmalaltir greument i fins i tot de mort per COVID-19.
L’editorial Obesity and covid-19: the role of the food industry, publicada el 10 de juny de 2020 al British Medical Journal (The BMJ) presenta dos estudis:

  • Al Regne Unit, un estudi de cohort de població fet amb 428.225 participants conclou que dels 340 ingressats a l’hospital amb COVID-19 confirmada, el 44% patien sobrepès i el 34 % patien obesitat.
    El risc de patir complicacions per la COVID-19 augmenta un 44% quan hi ha sobrepès i gairebé es duplica quan hi ha obesitat.
  • L’estudi OpenSAFELY, amb 17.425.445 participants, conclou que de les 5683 persones que han mort per la COVID-19, el 29% patien sobrepès i el 33% patien obesitat.
    L’estudi OpenSAFELY, conclou que el risc de morir de COVID-19 augmenta un 27% amb l’obesitat quan l’IMC està entre el 30-34,9; el risc gairebé es duplica quan l’IMC és major de 40. Estudis fets a Àsia, a Europa i als Estats Units han confirmat aquestes troballes.

Tots dos estudis han demostrat la relació directa que hi ha entre l’excés de pes i els nivells de gravetat i complicacions que provoca la COVID-19.

Hi ha diversos mecanismes que expliquen la relació entre l’obesitat i la COVID-19:
– L’obesitat pot alterar la resposta immune, com s’ha demostrat amb el virus de la grip, unes defenses afeblides augmenten les possibilitats d’una tempesta de citocines davant la COVID-19.
– L’obesitat disminueix la capacitat ventilatòria pulmonar, els pulmons tenen dificultats per expandir-se. Quan els pacients amb obesitat han de ser ingressats en unitats de cures intensives, és molt difícil millorar els nivells d’oxigen i ventilar-los.

L’any 2016, hi havia més de 1.900 milions de persones adultes patint sobrepès o obesitat a tot el món, i aquest nombre continua augmentant any rera any.
La prevalença de sobrepès i obesitat ha arribat a un 65-70% en les poblacions adultes del Regne Unit i dels Estats Units.
L’obesitat provoca malalties greus com la hipertensió arterial, diabetis tipus 2, malalties cardíaques, infart cerebral i càncer.

La pandèmia d’obesitat és el resultat de viure en entorns alimentaris poc sans, amb begudes ensucrades, dolços, aliments ultraprocessats i rics en sal, sucre i greixos saturats que proporcionen una sensació transitòria de plenitud.

Si l’IMC et queda per sobre de la franja saludable, adopta el programa Aprima’t! Ara pots! T’aprimaràs definitivament sense pesar els aliments ni comptar les calories. Aprima’t, ara pots! Concerta la teva sessió de regal ara mateix!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: