El son i la memòria, com interactuen

"Durmiendo con papá", de Mikel Seijas AlonsoEl son i la memòria formen una parella molt ben avinguda!
Dormir bé ens ajuda a consolidar la informació que considerem rellevant per al futur en la memòria de llarg termini, aquesta ha estat la conclusió de l’estudi, publicat al Science Daily. L’estudi suggereix que el cervell, mentre dormim, avalua la informació que ens ha arribat al llarg de la jornada i decideix, en base al grau de rellevància que li hem atorgat en funció de les expectatives futures, quina informació consolidarà en la nostra memòria de llarg termini. En despertar, recordarem millor la informació que hem considerat rellevant, aquella que considerem que ens serà útil en el futur.
Ens arriba una quantitat considerable d’informació cada dia, una bona part la recordem, però la majoria d’aquesta informació l’oblidem ràpidament. L’estudi de l’equip del Dr. Jan Born de la Universitat de Lübeck, Alemanya, que tenia per objectiu determinar com decidim què conservem i què oblidem, va observar que en la consolidació de la memòria està implicada la selecció que fem cadascú de nosaltres d’aquella informació que al llarg del dia hem considerat important per al futur.
Si som aficionats a la rebosteria i hem descobert una nova recepta d’un pastís d’ametlles, segurament avaluarem aquesta informació com rellevant.
Si som amants de la bicicleta, seleccionarem com rellevant el nou traçat de carril bici que han fet al barri, que ens permet anar fins la feina.
La recepta i el nou traçat del carril bici, totes dues informacions, han estat publicades al mateix diari, els lectors amants de la bici recordaran el traçat del nou carril bici al dia següent, els amants de la rebosteria recordaran la recepta. Aquelles persones que gaudeixin de totes dues aficions avaluaran com rellevants totes dues informacions i, a l’endemà, les recordaran. Les persones per a les que la bici o la rebosteria siguin àrees indiferents, al matí del dia següent, probablement ja no recordaran ni el nou traçat de carril bici ni la recepta del pastís d’ametlles.
Per tant, hi ha dos elements a tenir en compte pel que fa a la consolidació de la memòria:
El primer fa referència a l’avaluació personal que fem cadascú de nosaltres sobre quina informació considerem que ens serà útil i necessària en endavant.
El segon ens diu que és mentre dormim, quan el nostre cervell consolida en la memòria de llarg termini aquests paquets d’informació que hem seleccionat al llarg del dia com informació potencialment útil per al futur.

Hi ha diverses estratègies per mantenir en bona forma la teva memòria, i recorda, puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a Sleep Selectively Stores Useful Memories

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ...
6 comments on “El son i la memòria, com interactuen
 1. amparo ha dit:

  Interessant entrada.

  M’agrada molt llegir-te!

 2. Oriol López ha dit:

  Entenc, doncs, que una bona mesura per cuidar el bon funcionament de la memòria és dormir bé.

 3. Quanta raó que tens amb tot el que expliques a l’article. Gràcies!

  • Sophia Blasco ha dit:

   De vegades, avaluem l’oblid com una pèrdua de memòria, i oblidar és necessari per fer sostenible el recordar. No necessàriament hem de recordar tot i, cada persona recordem aspectes diferents d’una vivència compartida.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: