L’ús de telèfons mòbils i el risc de càncer cerebral

Davant l’aparició de notícies contradictòries sobre el risc de càncer cerebral associat a l’ús dels telèfons mòbils,  el més assenyat és actuar amb prudència i atendre les recomanacions que ens proposen els experts.

He recollit una seqüencia d’articles publicats al diari Público, que són una bona mostra de com aquest risc se’ns està comunicant amb la boca petita, sense fermesa i guarnit de contradiccions que li treuen credibilitat:
21 de maig de 2011 La OMS ve “posible” la relación entre móviles y tumores cerebrales
31 de maig de 2011 Un resultado “creíble” que puede deberse al azar
31 de maig de 2011 Los operadores aseguran que cumplen la normativa de la ONU
2 de juny de 2011 Móviles y cáncer: ¿Alarmismo o llamada de atención?
2 de juny de 2006 El manos libres, recomendado
21 d’octubre de 2011 Teléfonos móviles no elevan el riesgo de cáncer: estudio danés

Phone, de Ducan. Telèfons mòbils i risc de càncer cerebralPer avaluar el risc de càncer associat a l’ús de la telefonia mòbil, la International  Agency  for  Research  on  Cancer (IARC), que forma part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), engegà l’estudi Interphone l’any 2000 i es centrà en quatre tipus de tumors del teixits que més absorbeixen l’energia de radiofreqüència (RF) emesa pels telèfons mòbils: els tumors cerebrals (2708 casos de glioma i 2409 casos de meningioma ), els tumors del nervi acústic (schwannoma), i els tumors de les glàndules paròtides.
La major part de les persones que van ser objecte d’estudi eren usuaris poc intensius de telèfon mòbil en comparació als estàndards actuals.
El 8 de març de 2010, la International Journal of Epidemiology  publicà l’estudi Interphone que associà als camps electromagnètics de radiofreqüència de la telefonia mòbil un risc elevat de provocar glioma i meningioma.

El 31 de maig de 2011, la International  Agency  for  Research  on  Cancer  (IARC),  de l’Organització Mundial de la Salut, classificà els camps electromagnètics de radiofreqüència produïts pels telèfons mòbils com radiacions carcinogèniques pel risc de provocar glioma (el glioma és un tipus maligne de càncer cerebral).

La professora i investigadora Elisabeth Cardis va manifestar que l’estudi Interphone continuaria amb anàlisis addicionals sobre l’ús dels mòbils i el risc de tumors del nervi acústic i de la glàndula paròtida, i va afegir que hi ha un ràpid increment en l’ús de telèfons mòbils per part de gent jove que no fou estudiat per Interphone. El Centre de Recerca Epidemiològica Ambiental CREAL està coordinant un nou projecte, MobiKids, finançat per la Unió Europea, per investigar el risc dels tumors de cervell a causa de l’ús de telèfons mòbils en infants i adolescents.

Conclusions.-
A la vista dels resultats dels estudis, és més que recomanable actuar amb prudència i atendre les recomanacions que ens proposen els experts:

 • allunyar el telèfon del cap
 • optar per utilitzar el mans lliures i
 • emprar preferentment els missatges de text.
 • dormir amb el telèfon lluny i en mode avió

Ens interessa utilitzar el telèfon mòbil amb seguretat.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
Centre de Recerca en Epididemiologia Ambiental:
http://www.creal.cat/noticies/view.php?ID=93
Interphone study publicat a International Journal of Epidemiology:
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/dyq079
Agència Internacional d’Investigació Sobre el Càncer (IARC):
http://www.iarc.fr/
L’informe de L’IARC:
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Alimentació i salut
7 comments on “L’ús de telèfons mòbils i el risc de càncer cerebral
 1. Mónica ha dit:

  És vergonyós tot el que està passant, amb els mòbils, amb els transgènics amb molta informació, que no volen dir la veritat. Però ningú fa res i tot queda en sac foradat. Sembla que estem ancorats en un conformisme absolut en tot el que passa a la societat. Sembla que estem vivint amb una bena als ulls i no ens la volem treure, perquè seria horrible el que es veuria.
  Gràcies Sophia.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Les companyies utilitzen els mitjans per cantar les bondats dels seus productes, i si hi ha estudis que apunten riscos associats, fan els possibles per minimitzar l’impacte d’aquests estudis de diverses maneres, el recull d’articles de Público n’és una mostra.
   Les persones hem de ser llestes i aplicar la prevenció.

 2. Oriol López ha dit:

  M’han semblat molt útils les indicacions que es donen a l’article per utilitzar el mòbil minimitzant-ne els riscos per a la salut. Jo, per si de cas, les seguiré.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Protegint-nos de les radiacions ens interessa, augmentar la distància dels aparells del cos és el que recomanen i quan no l’emprem, també el podem desconnectar.
   Gràcies pel comentari Oriol!

 3. Enric Pineda ha dit:

  Tot i que el rigor de l’estudi Interphone no es posa en dubte, s’ha de tenir en compte la resta d’estudis científics que no han pogut demostrar una correlació entre les radiacions electromagnètiques generades per la telefonia mòbil i l’aparició de tumors. D’altra banda, mirant les característiqus de l’espectre radioelèctric, hauríem d’amoïnar-nos més per altres tipus d’ones amb més poder energètic que la telefonia mòbil com poden ser les ones de ràdio i TV, les microones dels forns microones o la mateixa llum de les bombetes.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Ens interessa tenir en compte la quantitat d’interessos en joc; les empreses estan interessades en vendre el seus productes.
   A nosaltres ens interessa preservar la nostra salut, si no ho fem nosaltres, qui ho farà?
   Pel que fa als microones et suggereixo fer un cop d’ull a l’article Dioxines, microones i plàstics

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: