La bàscula s’ha tornat boja!

“Bathroom scale”, de Magnus D, al Flickr

T’has proposat aprimar-te, et peses sovint per observar els resultats del teu esforç i la bàscula et dóna unes fluctuacions de pes incomprensibles. Llavors consideres que la bàscula s’ha tornat boja.

Si la bàscula avui t’indica un augment de 500 grams respecte del pes d’ahir, aquests 500 grams no són de greix, per augmentar 500 grams de greix et caldria quadruplicar la teva ingesta diària, és a dir, suposant-te un metabolisme basal d’unes 1500 kilocalories, et caldria ingerir unes 4500 kilocalories addicionals.

Hi ha diversos factors que et poden provocar fluctuacions de pes, tot seguit n’he recollit alguns d’habituals:

  • El 66% del nostre cos és aigua i el nostre cos necessita mantenir l’equilibri hidrosalí. La quantitat de sal dels àpats que has ingerit el dia anterior pot fer-te retenir més aigua per mantenir l’equilibri hidrosalí.
  • La fibra té avidesa per l’aigua. En funció de la quantitat de fibra que ingereixis retindràs més o menys aigua i, en conseqüència, el pes dels aliments de la cavitat intraintestinals fluctuarà.
  • Els canvis hormonals t’afecten el grau de retenció de líquids, aquests canvis et donaran fluctuacions del pes.
  • El procés inflamatori provoca retenció de líquids; si estàs patint un procés inflamatori, faràs una retenció de líquids i observaràs fluctuacions de pes.
  • L’adaptació del cos a la calor de l’estiu pot representar un augment de pes; el cabal sanguini augmenta per afavorir que els vasos sanguinis subcutanis es dilatin i facilitin la dissipació de la calor. Pots comprovar que anells que a l’hivern ens van solts, a l’estiu, et queden justos.
  • L’estrès et pot comportar un increment de retenció de líquids. Si t’has d’enfrontar a una situació estressant com per exemple una entrevista, un examen o un encàrrec important, l’increment del teu nivell d’estrès pot comportar-te un increment de retenció de líquids i per tant fluctuacions de pes.
  • Les bàscules emprades per pesar-nos, habitualment, no són instruments de precisió. Si et peses en bàscules diferents pots obtenir pesos diferents.
  • El nostre pes varia al llarg del dia. És convenient pesar-te a la mateixa hora, de bon matí, en aixecar-te, en havent orinat i, si pot ser sense roba, millor.

Per tant, les fluctuacions del pes són absolutament naturals i fruit dels mecanismes d’adaptació del teu cos als múltiples canvis als que està sotmès diàriament.  T’interessa recollir el valor del teu pes, fent-ne el seguiment i interpretant les fluctuacions de pes adequadament, cas contrari n’extrauràs conclusions equivocades. La bàscula és una aliada que t’informa de l’encert, o del desencert, del teu pla per aprimar-te.

Per aprimar-te definitivament adopta el programa Aprima’t! Ara pots! i t’aprimaràs de forma saludable i sostenible, menjant i gaudint, sense pesar els aliments ni comptar les calories, sense prohibicions, sense suplements i sense exhaurir-te cremant calories. Comença avui mateix! Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: