12 estratègies per construir la teva felicitat

Sonja Lyubomirsky, professora de psicologia social, investiga sobre la felicitat i defensa que ser feliç implica experimentar de manera freqüent emocions positives com l’alegria, l’orgull, l’entusiasme, la satisfacció i la tranquil·litat, a més a més, de sentir que les nostres fites s’estan complint. Ser feliços, o no, és en gran part a les nostres pròpies mans; encara que la felicitat està determinada parcialment pels nostres gens i per les circumstàncies que ens envolten, la conquesta de la felicitat depèn de nosaltres en més d’un 40%.

Com construir la pròpia felicitatMites falsos sobre la felicitat:
– Ni ens trobarem la felicitat en girar la cantonada.
– Ni ens arribarà en un cop de sort.
– I menys encara ens interessa sortir a buscar la felicitat.
– Ni apareixerà quan les circumstàncies que ens envolten canviïn.
– Ni tampoc ens interessa adoptar allò de ‘Hi ha qui neix amb estrella i hi ha qui neix estrellat’.

Segons les investigacions de S. Lyubomirsky, podem crear, o construir, la nostra pròpia felicitat mitjançant activitats engegades deliberadament. Les circumstàncies com la nostra situació econòmica, la parella, la salut, etc, incideixen en un 10% en el nostre nivell de felicitat i hi ha un 40% que depèn absolutament de nosaltres.

Al seu llibre “The How of Happiness: A Scientific Approach to Getting the Life You Want”, en castellà “La ciencia de la felicidad”, ens proposa 12 estratègies per construir la nostra felicitat:

1. Obre un registre dels teus agraïments!
Estrena la teva ‘Bitàcola personal d’Agraïments’, apunta-hi totes les coses per les quals dones gràcies actualment: Els geranis han florit de ple, la nena de la Maria ha començat a caminar, … Fes-ho un cop per setmana, tria un dia i fixa’l a la teva agenda per actualitzar-la, entre 3 i 5 agraïments setmanals és una bona xifra.

2. Practica accions bones!
A l’atzar: deixa passar davant teu, a la cua de la caixa del supermercat, una mare atrafegada … Planificadament: llegeix contes al centre de gent gran del teu barri, porta el sopar de diumenge a una veïna d’edat avançada …
Ser amable amb els altres, siguin amics o desconeguts, desencadena una pluja d’efectes positius que donarà un major sentit a la relació amb els altres i et farà guanyar somriures, aprovació i bondat recíproca, tot plegat un bon conjunt d’impulsors de la felicitat.

3. Gaudeix de les alegries de la vida!
Para atenció a cadascun dels instants que vius i descobriràs que van carregats de plaers i meravelles. Deixat encisar per la dolçor d’una maduixa madura o per la calidesa del sol quan surtis de l’ombra. Una bona pràctica és capturar “Fotografies mentals” d’aquest moments de plaer per reviure’ls quan la vida no ens sigui tan agradosa.

4. Dóna les gràcies al teu mentor!
Si hi ha algú a qui li deus les gràcies per haver-te orientat en una de les cruïlles de la vida, expressa-li el teu reconeixement en detall i, si és possible, en persona.

5. Conrea l’optimisme!
Anota en un quadern el teu millor futur possible; aquest és el primer pas per fer-lo realitat.
Conrear el pessimisme sols té una bondat.

6. Aprèn a perdonar!
Allibera’t de la ira i del ressentiment; pots fer-ho escrivint una carta de perdó a qui t’hagi fet mal, o a qui t’hagi perjudicat. La incapacitat per perdonar alimenta el ressentiment i dóna peu a la venjança, mentre que perdonar et permetrà seguir endavant.

7. Conrea les teves amistats i la teva família!
Guanyar més diners tindrà poc impacte en la teva satisfacció amb la vida. El factor que més felicitat ens proporciona són les relacions personals.

8. Tingues cura del teu cos!
Dorm prou, fes exercici, somriu i riu, el somriure ho pot millorar tot i, a més a més, el teu estat d’ànim guanyarà a curt termini. Practicar aquest hàbits saludables amb regularitat pot ajudar-te a fer la teva vida més satisfactòria cada dia.

9. Adquireix estratègies per gestionar l’estrès i per adaptar-te als canvis!
No podem evadir-nos de les crisis i els entrebancs que ens trobarem, els canvis són permanents; però sí que podem adquirir recursos per adaptar-nos-hi i superar les crisis en millors condicions.

10. Les creences i les nostres conviccions també et poden ajudar!
Cada cultura ha recollit aquesta saviesa en proverbis ‘No hi ha mal que mil anys duri‘, ‘En temps de gana, no hi ha pa sec‘, ‘El mal no està en tenir faltes, sinó en no tractar d’esmenar-les‘, ‘El que no vulguis que els altres et facin a tu, no ho facis als altres‘, ‘Un viatge de mil milles sempre comença amb el primer pas‘. La gràcia està en creure-hi de debò.

11. Fes activitats que t’apassionin!
T’ompliran de vida.

12. Recupera el plaer de gaudir de les coses senzilles!
Com dibuixar, llegir, passejar, pintar, cantar, cuinar, escriure, …

Aquests 12 bons consells poden ajudar-te però, de vegades, no són suficients. Si vols augmentar la teva felicitat, puc ajudar-te a aconseguir-ho. Deixar-ho per demà, no t’interessa, posa-t’hi ara mateix! Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat aLa ciencia de la felicidad“, editorial Urano, 2008, Barcelona
Sonja Lyubomirsky a la Viquipèdia en anglès

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ..., Gestió emocional
7 comments on “12 estratègies per construir la teva felicitat
 1. Oriol López ha dit:

  Molt bones recomanacions.

 2. Ignasi ha dit:

  M’apunto a cuidar-me, dormir, riure… Fàcil, no?

 3. Carolina ha dit:

  Hola!
  Sóc força nova per aquí, i voldria dir que el que estic veient/llegint…m’encanta. Respecte el que s’ha dit en aquest subapartat (com construir la teva felicitat), voldria dir que el punt 12, malgrat ser l’últim punt (12. Recupera el plaer de gaudir de les coses senzilles!Com dibuixar, llegir, passejar, pintar, cantar, cuinar, escriure, …) és per mi, un dels més importants i dels que a vegades es passen força per alt… A nivell personal, només comentar que em dóna una satisfacció increïble el fet de viure qualsevol instant (independentment de l’activitat que sigui) el més intensament possible; m’explico: quan visc cada cosa que es faig, posant-hi els 5 sentits, ho gaudeixo tant, que després em quedo molt satisfeta :-). Per una altra banda, el que també m’acostuma a passar és que quan ho visc tan intensament, el temps em passa massa ràpid i és possible que no pugui fer d’altres coses que tenia pensat fer….però de devò que val la pena!!.

 4. Tafanera ha dit:

  Estic totalment d’acord amb tots els punts.
  De fet una de les coses que sempre dic es VIU i DEIXA VIURE.
  Gaudeix de la vida, del sol, de la pluja, del vent, gaudeix!!!
  Donar un somriure no costa res, i en canvi pot ajudar molt. Igual que una bona paraula, dita en el moment correcte.
  Perdonar……………, sí, jo perdono, però en aquest punt malauradament he de dir que hi ha coses que perdono, però que no puc oblidar.
  Malgrat això no em faig mala sang, aparco el tema, i segueixo endavant amb la meva vida.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: