Memòria, tècniques de memorització

Study study, de Lidyanne Aquino, al FlickrExisteixen nombroses tècniques que et poden ajudar a memoritzar més ràpid i a recordar més. Probablement ja n’estàs emprant algunes. Conèixer-les i posar-les en pràctica t’ajudarà escollir en cada cas la més adequada, a continuació n’hi ha algunes:

 • Associacions: Relacionar objectes, que habitualment no estan relacionats, en una recreació imaginària. Has de comprar cogombres, magdalenes i tovallons, imaginar-te un cogombre netejant-se els llavis després de menjar-se una magdalena et facilitarà recordar els tres elements.
 • Relacionar paraules amb imatges: Hi ha paraules que se’ns resisteixen, associar-les a imatges t’ajudarà. Per recordar certes paraules tècniques com ‘desfibril·lador’ pots recrear les fibres movent-se anàrquicament i el desfibril·lador com un director d’orquestra que els ajuda a recuperar el ritme de la simfonia dels batecs del cor.
 • Acrònims: Construir una paraula, o una frase, per afavorir-ne el record. L’abreviació formada amb lletres, o segments inicials o finals, extrets dels mots que componen una frase. L’acrònim de l’Organització Mundial de la Salut és OMS.
 • Acròstics: Amb les lletres inicials d’un conjunt de paraules que vols recordar forma una paraula, o una frase, que t’ho faciliti. Smart és més fàcil de recordar que Specific, Measurable, Agreed, Realistic i Time Phased.
  Smart està construïda amb les inicials d’aquestes qualitats d’un objectiu ben formulat:
  SMART (Intel·ligents):
  Specific (Específic)
  Measurable (Quantificable o Mesurable)
  Agreed (Concertat) per a objectius d’equip
  Realistic (Realista)
  Time Phased (Planificat per etapes)
 • Capturar, ocultar, escriure i comparar: Capturar la informació i verificar si la recordes escriu-la sense mirar l’original, seguidament, comprova si has escrit tota la informació.
 • Inventar una història amb tots els elements implicats: En evocar la història, recordaràs tots els elements, si la història és divertida, encara et serà més fàcil d’assolir.
 • Analogies: Relacionar, o comparar, amb un element conegut. Per recordar el cicle de vida d’un producte comercial ‘Introducció, creixement, maduresa, saturació i declivi‘ pots observar el paral·lelisme que aquest cicle de vida té amb el d’una mongeta, començant per la sembra, anàloga a la introducció i establir la relació amb cada fase.
 • Relacionar noms i rostres: Per recordar noms de noves persones, o de nous objectes, relaciona, per exemple: la Pilar és el pilar de la colla. També podem identificar un objecte pel seu nom relacionant-lo amb quelcom ja conegut. Establir relacions amb la base de coneixements preexistent és una bona estratègia.
 • Repetir: Una altra manera de memoritzar informació.
 • Utilitza la teva memòria més potent. Cada persona tenim una memòria més potent que les altres, hi ha qui té una gran memòria visual, hi ha qui té una potent memòria auditiva, … , tenir en compte la teva particularitat i utilitzar la teva memòria més potent et farà més fàcil recordar la informació.
 • Recursos 2.0 per ajudar-te a recordar.

L’oblit, no sempre és patològic. Hi ha diversos factors que poden afeblir-nos la memòria, un d’ells és l’estrès, mantenir-lo a ratlla ens interessa. Dormir bé també és fonamental per tenir una bona memòria.
Puc ajudar-te a a dissenyar el teu pla personalitzat per millorar la teva memòria. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: “Memory for Students”

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ...
6 comments on “Memòria, tècniques de memorització
 1. Oriol López ha dit:

  Ens interessa tenir la memòria en forma. Aquests recursos ens hi poden ajudar.

 2. Octavi Figueras ha dit:

  Molt interessant, amb el teu permis comparteixo

 3. Cris ha dit:

  Unes propostes pràctiques , senzilles i clares…Molt interessant . Ho comparteixo !!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: