6 enemics de la memòria al descobert

Memórias 1, de Helena Chiarello, al FlickrOblidar no sempre està relacionat amb fallides del sistema de funcionament de la memòria. L’oblit és una estratègia de gestió de la memòria i, sovint, les dificultats per recordar estan provocades per factors que afecten la memòria significativament com la manca d’atenció, l’ansietat, l’absència de motivació i fins i tot certs medicaments.
Hi ha 6 enemics de la memòria que ens interessa tenir en compte per relativitzar les eventuals dificultats per recordar, aquests enemics de la memòria són:

1. La manca d’atenció
L’atenció és clau per bastir la memòria, si no parem atenció, no capturarem els elements d’informació necessaris per nodrir la memòria d’una experiència.

2. L’absència de motivació
La motivació determina la quantitat d’atenció que dediquem, si un fet no ens desperta l’interès, no ens motivarà i no li pararem atenció. Si ens interessa el món de la cuina, l’interès ens motivarà, pararem atenció quan ens expliquin una recepta i la recordarem fàcilment. Però si la cuina no ens interessa, no ens motivarà, no li pararem atenció, no la retindrem i difícilment podrem recordar la recepta.

3. La falta de mètode i costum
De vegades, ens meravella observar com una persona explica una novel·la, una pel·lícula, recorda amb facilitat la llista de la compra o conta els detalls d’un esdeveniment i creiem que nosaltres no podem fer-ho per falta de memòria.
Si t’hi poses, amb una mica de pràctica, ho aconseguiràs, pots començar per llegir un conte i prendre nota de l’argument, del paper del protagonista, de l’ensenyança que t’ha aportat, etc. per explicar-lo a les teves amistats; ens cal mètode i hàbit per mantenir la memòria en forma. Si t’interessa explicar les teves vivències, et serà fàcil aconseguir-ho, si no et sedueix, et faltarà la motivació, a les persones ens interessen coses diferents.

4. No dormir prou i bé
El son és reparador, si no dormim prou i bé, l’impacte sobre la nostra salut no es farà esperar. El son i la memòria interactuen, dormir bé ens ajuda a consolidar la informació que considerem rellevant per al futur en la memòria de llarg termini. Si estem patint insomni ens interessa recuperar el bon dormir, ja que l’insomni afecta negativament la memòria.

5. L’ansietat i l’estrès
L’ansietat i l’estrès afecten negativament la capacitat de retenir la informació i de recuperar-la pel fet que monopolitzen gran part dels recursos mentals. Quan les persones estan estressades o amoïnades, el percentatge d’error de les seves actuacions s’incrementa.
Ens interessa posar l’estrès a ratlla si volem gaudir de bona memòria.

6. L’efecte secundari d’un medicament
Hi ha medicaments que poden afectar la capacitat d’atenció i per tant la capacitat de retenir la informació i recordar-la, alguns prospectes de medicaments ho descriuen a l’apartat efectes secundaris.

Hi ha 12 claus per prevenir l’envelliment cerebral. Dissenyar el teu pla personalitzat per incorporar al teu estil de vida canvis que et puguin donar bons guanys en salut i en qualitat de vida t’interessa. Puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
4 comments on “6 enemics de la memòria al descobert
  1. Oriol López ha dit:

    Els oblits, conforme ens fem grans, de vegades ens preocupen sense fonament perquè ens pensem que podem estar patint una malaltia de la memòria, saber que oblidar no és necessàriament patològic és molt important.

  2. Pau Nadal ha dit:

    Gràcies Sophia. Molt interessants les recomanacions que comparteixes, breus i concises. Es d’agrair. Salutacions!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: