Aliments essencials per protegir-te del sol

L’exposició al sol és un factor d’envelliment de la pell i incrementa el risc de patir càncer de pell.
Els raigs UV agredeixen la pell, la inflamen i provoquen l’alliberament de radicals lliures que poden danyar l’ADN i generar càncer.

L’article “Skin protection against UV light by dietary antioxidants“, recull les conclusions publicades sobre aliments antioxidants com a agents fotoprotectors sistèmics del dany a la pell provocat pels raigs UVB i UVA. Micronutrients com els carotenoides, la vitamina E, la vitamina C i els polifenols són potents antioxidants i foto-protectors endògens. Enriquint la dieta amb aquests aliments incrementes la protecció de la pell front als raigs UV, neutralitzes els radicals lliures, et prevens el càncer de pell i modules l’estrès i la inflamació cel·lulars.

Aliments essencials que et protegeixen del sol:

 1. Xocolata
  Rica en flavonoides i antioxidants que neutralitzen el mecanisme d’acció dels radicals lliures. Tenim 10 delicioses raons per menjar xocolata negra.
 2. Cítrics
  La llimona, la llima, la taronja i el pomelo són riques en vitamina C i antioxidants.
 3. Pastanagues i moniatos
  Les pastanagues són una de les millors fonts alimentàries de beta-carotè. Si les mengem cuites, afavorirem l’absorció del beta-carotè. La majoria de vegetals de color groc i taronja ens n’aporten.
 4. Maduixes
  Riques en antioxidants i vitamina C.
 5. Pomes
  Les pomes són bones aliades de la nostra bona salut.
 6. Te verd
  Ens aporta catequines, àcid tànnic i antioxidants.
 7. Magranes
  Riques en antioxidants i àcid elàgic.
 8. Ametlles, anous, avellanes, cacauets, dàtils
  Són bones fonts de vitamina E. Les ametlles ens aporten quercetina que ens protegeix del càncer. Les avellanes són riques en beta-carotè i luteïna.
 9. Raïm negre
  Ric en polifenols i quercetina, ja sigui fresc o en pansa.
 10. Verdures de fulla verda
  Com l’enciam, els espinacs, les bledes, l’api i la col arrissada són excel·lents fonts dels antioxidants.
 11. Tomàquets, síndria i caquis
  Són rics en licopè, un carotenoide i antioxidant que neutralitza els radicals lliures produïts pels raigs UVB i UV. Per afavorir-ne l’absorció, com que és liposoluble, amanim-lo amb un rajolí d’oli.
 12. Alvocat, carabassó, brocoli, ou i olives
  Ens aporten luteïna que pertany al grup dels carotenoides.
 13. Cúrcuma
  Utilitzada per la medicina tradicional xinesa i ayurvèdica és un potent antioxidant i antiinflamatori. És un bon colorant per a l’arròs, els fideus i altres plats de la nostra cuina.
 14. Llavors de lli, llavors de carabassa i llavors de gira-sol
  Els àcids grassos omega 3 i la vitamina E ens protegeixen de les cremades solars, redueixen la inflamació i ens protegeixen del càncer.

Degut al natural ritme de creixement i renovació de la pell, necessites incorporar aquests aliments a la dieta amb una antelació d’uns 30 dies si vols beneficiar-te de la protecció endògena.

Resumint, les amanides, com més variades millor, els gaspatxos, les fruites fresques, la fruita seca, una llesca de pa amb llavors, una presa de xocolata i una tasseta de te verd et poden ajudar a protegir-te del sol i, a la vegada que et delectes, guanyes salut i benestar.

Reforça la protecció del sol amb roba adequada, evita exposar-te al sol les hores centrals del dia, utilitza protector solar i menja aliments que et reforcin la protecció solar de la pell.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
2 comments on “Aliments essencials per protegir-te del sol

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: