L’exposició al sol és un factor d’envelliment de la pell i incrementa el risc de patir càncer de pell.
Els raigs UV agredeixen la pell, la inflamen i provoquen l’alliberament de radicals lliures que poden danyar l’ADN i generar càncer.
L’article “Skin protection against UV light by dietary antioxidants“, recull les conclusions publicades sobre aliments antioxidants com a agents fotoprotectors sistèmics del dany a la pell provocat pels raigs UVB i UVA. Micronutrients com els carotenoides, la vitamina E, la vitamina C i els polifenols són potents antioxidants i foto-protectors endògens. Enriquint la dieta amb aquests aliments incrementes la protecció de la pell front als raigs UV, neutralitzes els radicals lliures, et prevens el càncer de pell i modules l’estrès i la inflamació cel·lulars.
Aliments essencials que et protegeixen del sol:
- Xocolata
Rica en flavonoides i antioxidants que neutralitzen el mecanisme d’acció dels radicals lliures. Tenim 10 delicioses raons per menjar xocolata negra. - Cítrics
La llimona, la llima, la taronja i el pomelo són riques en vitamina C i antioxidants. - Pastanagues i moniatos
Les pastanagues són una de les millors fonts alimentàries de beta-carotè. Si les mengem cuites, afavorirem l’absorció del beta-carotè. La majoria de vegetals de color groc i taronja ens n’aporten. - Maduixes
Riques en antioxidants i vitamina C. - Pomes
Les pomes són bones aliades de la nostra bona salut. - Te verd
Ens aporta catequines, àcid tànnic i antioxidants. - Magranes
Riques en antioxidants i àcid elàgic. - Ametlles, anous, avellanes, cacauets, dàtils
Són bones fonts de vitamina E. Les ametlles ens aporten quercetina que ens protegeix del càncer. Les avellanes són riques en beta-carotè i luteïna. - Raïm negre
Ric en polifenols i quercetina, ja sigui fresc o en pansa. - Verdures de fulla verda
Com l’enciam, els espinacs, les bledes, l’api i la col arrissada són excel·lents fonts dels antioxidants. - Tomàquets, síndria i caquis
Són rics en licopè, un carotenoide i antioxidant que neutralitza els radicals lliures produïts pels raigs UVB i UV. Per afavorir-ne l’absorció, com que és liposoluble, amanim-lo amb un rajolí d’oli. - Alvocat, carabassó, brocoli, ou i olives
Ens aporten luteïna que pertany al grup dels carotenoides. - Cúrcuma
Utilitzada per la medicina tradicional xinesa i ayurvèdica és un potent antioxidant i antiinflamatori. És un bon colorant per a l’arròs, els fideus i altres plats de la nostra cuina. - Llavors de lli, llavors de carabassa i llavors de gira-sol
Els àcids grassos omega 3 i la vitamina E ens protegeixen de les cremades solars, redueixen la inflamació i ens protegeixen del càncer.
Degut al natural ritme de creixement i renovació de la pell, necessites incorporar aquests aliments a la dieta amb una antelació d’uns 30 dies si vols beneficiar-te de la protecció endògena.
Resumint, les amanides, com més variades millor, els gaspatxos, les fruites fresques, la fruita seca, una llesca de pa amb llavors, una presa de xocolata i una tasseta de te verd et poden ajudar a protegir-te del sol i, a la vegada que et delectes, guanyes salut i benestar.
Reforça la protecció del sol amb roba adequada, evita exposar-te al sol les hores centrals del dia, utilitza protector solar i menja aliments que et reforcin la protecció solar de la pell.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Molt interessant…
;-)