7 consells per superar la por de volar en avió

Volar en avió et terroritza? Tens por que s’estavelli? Et terroritza patir un atac de pànic i perdre el control en ple vol?

Com que els accidents d’avió són molt infreqüents i tenen un cost en vides humanes molt alt en un únic accident comparats amb els accidents de cotxe, són molt mediàtics i això els fa molt visibles.
La  International Air Transport Association (IATA) publica anualment les dades de seguretat aèria, les estadístiques de l’any 2015  estan recollides a la imatge següent:

safety-report-2015.png

7 consells per superar la por de volar en avió:

 1. Identificar els factors desencadenants de la por.
  Esbrinar què et fa por, quin és el perill percebut, què t’activa l’ansietat. Aquest és el primer pas per superar aquesta por.
 2. Bastir-te d’informació fidedigna sobre com funciona un avió, mecànica i físicament, (com és que l’avió vola i no cau) i sobre les diverses mesures de control i seguretat que incorpora un avió de passatgers, tant per a la tripulació com per als passatgers, t’ajudarà a treure credibilitat al supòsit d’una caiguda sobtada de l’avió, a que s’estavelli per una fallida mecànica, a que una turbulència li faci perdre estabilitat o a que algú obri la porta en ple vol. Et suggereixo llegir How Safe Is Air Travel?.
  L’ansietat es nodreix de l’escassetat d’informació i dels “i si cau?“, ” i si …” que bastim amb suposicions catastròfiques amb les que sobreestimem el grau d’amenaça. La informació fonamentada et donarà convicció per reduir les suposicions catastròfiques i t’ajudarà a controlar l’ansietat.
 3. Separar l’ansietat del perill, l’ansietat és un estat emocional i el perill és una amenaça externa.
  En focalitzar-te en el perill, generes pensaments catastròfics i actives l’ansietat. L’ansietat l’activen el perill i els pensaments, aquí rau la nostra capacitat de maniobra per aconseguir superar la por de volar.
 4. Aprendre a modular la por.
  En entendre com s’activa la por, tindràs opcions per modular-la i neutralitzar-la.
  En focalitzar-te únicament en els perills suposats i ignorar tots els aspectes que fan que el vol segui segur, actives l’ansietat.
  En adoptar una mirada panoràmica que faci visibles tots els recursos i mecanismes de control que fan que el vol en avió sigui segur, podràs relativitzar el risc amb convicció i desactivar l’ansietat.
  Fins i tot, en el supòsit d’un hipotètic accident, dóna-li un bon final amb un rescat exitós de totes les persones de l’avió, passatgers i tripulants.
 5. Focalitzar-te en ara i aquí
  Decideix en què ocupar els teus pensaments. Respira profunda i relaxadament, focalitza’t, al detall, en tot el que t’envolta ara i aquí, els altres passatgers, l’interior de l’avió, les sensacions que t’arriben, etc. en comptes dels hipotètics què passaria si …
 6. Informar-te sobre els imprevistos que poden succeir en ple vol i els sistemes per gestionar-los.
  Entendre com es comporta l’avió cas de travessar una turbulència i amb quins recursos compta per adaptar-s’hi.
  Documentar-te sobre el recursos amb que compta l’avió i la tripulació cas de necessitar fer un aterratge d’emergència o qualsevol altre imprevist que es pugui produir. La BBC ha publicat un seguit de consells cas d’accident de l’avió a How to survive a plane crash.
 7. Confiar en la tripulació, ells també estan dissenyats per sobreviure.

Aquests 7 consells t’ajudaran a descobrir que hi ha molts recursos per controlar el perill i podràs modular i desactivar l’ansietat.

A Com superar la por de viatjar en avió (infografia) hi ha un seguit de recomanacions senzilles que et poden ajudar a procurar-te la màxima confortabilitat i serenor per gaudir del viatge dedicant el temps de vol a allò que més t’interessi.
Si necessites suport professional per aconseguir-ho, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ..., Gestió emocional
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: