Immunonutrients, què són i què ens aporten

Els immunonutrients són aliments que ens reforcen el sistema immunològic i tenen efectes antiinflamatoris; els estudis han demostrat que, en pacients hospitalitzats, aconsegueixen reduir la taxa d’infeccions que pateixen i la durada de l’ingrés hospitalari.

Els immunonutrients actuen modulant les respostes immunes en tres àrees bàsiques:

 • Reforçant la funció de barrera de les mucoses
 • Potenciant la funció de defensa cel·lular
 • Millorant la resposta inflamatòria local o sistèmica

Hores d’ara hi ha un nombre limitat de nutrients utilitzats com a immnonutrients, entre els quals:

 • Els àcids grassos ω-3: Les seves propietats antiinflamatòries ajuden a reduir les complicacions quan hi ha infecció i milloren la supervivència. Aliments que ens n’aporten: el peix blau, els olis vegetals, la fruita seca, les llavors de lli i les llavors de xia.
 • La glutamina: És un aminoàcid present a la carn, als làctics i a la fruita seca. Ens aporta nutrients essencials per a les cèl·lules immunes, modula la funció de la barrera intestinal, fa de substrat per a la síntesi del glutatió i és un potent antioxidant.
 • L’arginina: Estimula la síntesi d’hormona del creixement, és precursor de l’àcid nítric, estimula la proliferació i l’activació de les cèl·lules T i promou la síntesi de col·lagen reforçant el procés de curació. Ens l’aporten les proteïnes dels ous, de la carn, dels làctics, del peix, etc. , els aliments més rics en arginina són la xocolata, els cacauets i les nous.
 • La taurina:  Estabilitza les membranes i millora l’osmoregulació. El peix i la carn ens l’aporten.
 • La fibra alimentària: Ajuda a regular els nivells de colesterol i té un efecte tròfic gastrointestinal estimulant el teixit limfoide gastrointestinal i protegint la mucosa del dany oxidatiu.
 • Els probiótics són “microorganismes vius” que ens beneficien la salut estimulant els sistema immune enriquint la microecologia intestinal i impedint que proliferin organismes hostils.
 • Els triglicèrids: proporcionen calories, nutrients i greixos essencials i contribueixen a facilitar un augment progressiu dels limfòcits. Els olis vegetals, la fruita seca, les llavors, els greixos d’origen animal com la mantega, el sagí, el rovell d’ou i la cansalada, ens n’aporten.
 • La vitamina D: ens protegeix de patir infeccions respiratòries, ja sigui de provocades per virus o per bacteris.

La recerca en immunonutrients està en expansió, n’hi ha encara molts per descobrir.

En resum, els aliments que ens aporten immunonutrients són, entre d’altres, el peix, la carn, els ous, els làctics, els greixos d’origen animal (mantega, sagí, cansalada), els olis vegetals, la fruita seca, les llavors de lli i de xia entre d’altres, la xocolata, els cereals, les fruites fresques, els llegums, les verdures i els aliments fermentats com el iogurt, el quefir, el xucrut, el kimchi i molts altres. Incloure aquests aliments a la nostra dieta ens reforça els sistema immunològic.

Documentat a “Importance of immunonutrients”, de Puja Dullo i Neeraj Vedi

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: