L’epidèmia d’obesitat, quan neix i què l’ha provocada

La gràfica “Prevalence of Overweight, Obesity, and Extreme Obesity Among Adults: United States, Trends 1960–1962 Through 2007–2008” publicada al National Center for Health Statistic dels EEUU ens mostra que hi ha un canvi de tendència a partir de 1977.

Les orientacions dietètiques, que van culminar l’any 1977 amb la  publicació de la Dietary Goals for the United States, acusaven els greixos de provocar patologies cardiovasculars i obesitat i proposaven una reducció dràstica dels greixos i del colesterol i un increment dràstic de carbohidrats.

Dietary Goals of the United States, contents

Al sumari de continguts podem llegir els set objectius que fixava la guia, entre els quals ens interessa destacar:

  • l’objectiu 2: incrementar el consum de carbohidrats (midons i sucres)
  • l’objectiu 4: reduir el consum de greixos

A partir d’aquell moment, els professionals de la salut comencen a promoure aquests consells, la industria alimentària adapta la producció i comercialitza productes “light” baixos en greix i baixos en colesterol i begudes ensucrades i sucs, la població els adopta i les taxes d’obesitat es disparen.

Podem afirmar que l’epidèmia d’obesitat neix l’any 1977. Quasi simultàniament a la publicació de la Dietary Goals for the United States, les taxes d’obesitat, un IMC > 30, es disparen dràsticament com il·lustra la gràfica.

Diversos assaigs i estudis han posat al descobert que aquesta reducció de malalties cardiovasculars que es pretenia assolir en reduir els greixos de la dieta no s’ha produït. Fins i tot, una reducció dels greixos per sota del 7% de les calories totals de la dieta incrementa el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars.

L’estudi “Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet“, que compara l’efectivitat per aprimar-se de la dieta mediterrània, la dieta baixa en carbohidrats i la dieta baixa en greixos, conclou que els millors resultats els proporciona la dieta baixa en carbohidrats (4,7 quilos), seguida de la dieta mediterrània (4,4 quilos), totes dues més efectives que les dietes baixes en greixos (2,9 quilos).

L’epidèmia d’obesitat la provoca la combinació d’incrementar els carbohidrats refinats (midons i sucres) i reduir significativament els olis i els greixos de la dieta.

L’estigmatització dels greixos, els hem eliminat de la dieta quasi completament i hi ha nutrients essencials que sols ens els aporten els olis i els greixos, i l’increment dels carbohidrats (midons i sucres) en forma d’arròs blanc, pa blanc, pasta, patates, brioixeria industrial, begudes ensucrades i sucs de fruita estan vinculades directament a l’epidèmia d’obesitat i altres malalties.  La velocitat en que els midons i els sucres alliberen glucosa al torrent circulatori provoquen canvis metabòlics i endocrins, afecten negativament la fisiologia de la glucosa i la insulina provocant obesitat, diabetis tipus II i diverses malalties, com ens explica a l’article “La comida moderna nos trajo todas las enfermedades modernas (parte 1)” i a l’article “La comida moderna nos trajo todas las enfermedades modernas (parte 2): El papel de la insulina crónicamente elevada” el Dr. Jorge García-Dihinx Villanova, pediatra.

Si vols aprimar-te, sigues llesta, NO facis dieta per aprimar-te,  adopta el programa Aprima’t! Ara pots! i t’aprimaràs de forma saludable i sostenible, menjant i gaudint, sense pesar els aliments ni comptar les calories, sense prohibicions, sense suplements i sense exhaurir-te cremant calories, concerta la teva sessió de regal ara mateix!

Font: El código e la obesidad del doctor Jason Fung

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: