“La comida moderna: procesada, refinada, que puebla las estanterías de los supermercados.
Su refinamiento y su ausencia de fibra provoca bruscas subidas de la glucosa en sangre y picos de insulina constantes. Con el paso del tiempo, el desarrollo de la resistencia a la insulina mantiene niveles crónicamente elevados de insulina, con toda su toxicidad y efectos perjudiciales para la salud.”“Ni el colesterol, ni la mantequilla, ni los huevos, ni la carne de buena calidad, ni el queso ni otras grasas saturadas son las responsables de las enfermedades cardiovasculares y del cáncer que nos azota.
De hecho, nos protegían antes de las enfermedades que ahora nos invaden. Entre otras razones, porque elevaban nuestro querido HDL…
Los culpables son otros muy distintos, entre ellos el azúcar, el refinamiento de la comida procesada y el uso de grasas trans.”
Dr. Jorge García-Dihinx Villanova, pediatra
Actualment seguim dues tendències nutricionals que ens perjudiquen:
- L’estigmatització dels greixos. Els hem eliminat de la dieta quasi completament i hi ha nutrients essencials que sols ens els aporten els olis i els greixos.
- La proliferació dels carbohidrats (midons i sucres) en forma d’arròs blanc, pa blanc, pasta, patates, brioixeria industrial, begudes ensucrades i sucs de fruita. La velocitat en que alliberen glucosa al torrent circulatori afecta negativament la fisiologia de la glucosa i la insulina provocant diverses malalties, com s’explica a l’article “La comida moderna nos trajo todas las enfermedades modernas (parte 1)” i a l’article “La comida moderna nos trajo todas las enfermedades modernas (parte 2): El papel de la insulina crónicamente elevada” del Dr. Jorge García-Dihinx Villanova, pediatra.
Guanya salut seguint aquests tres consells nutricionals:
- Triant aliments amb baix contingut de carbohidrats contribuiràs a estabilitzar els teus nivells de glucosa i t’estalviaràs sobrecarregar-te el pàncrees produint insulina per emmagatzemar la glucosa excedent i provocant-te sobrepès i altres malalties.
Regalant-te’n 10 varietats al dia, guanyes salut. - Incrementant la presencia dels olis i greixos naturals (dels ous, de la carn, del peix blau, de la llet, del formatge, la mantega, de la fruita seca i els olis vegetals saludables) a la teva dieta, són essencials per a la salut i sacien.
- Mantenint les proteïnes en un consum moderat. El brou de carn o de peix enriqueix la dieta amb nutrients essencials.

“Eat Real Food” a La Meteo que viene. Tria menjar autèntic, real, sense processar.
Relació del percentatge de hidrats de carboni (carbohidrats) per grups d’aliments:
- Els olis i els greixos naturals (oli d’oliva, mantega, nata .. ) contenen un 0% de carbohidrats.
- Les proteïnes d’origen animal (carn, peix, ous, formatge …) contenen un 0% de carbohidrats.
- Les verdures que creixen per sobre de la terra (els espinacs, els tomàquets, … ) contenen entre un 1% i un 5% de carbohidrats.
- Les verdures que creixen per sota de la terra (les patates, els moniatos, les pastanagues…) contenen entre un 7% i un 17% de carbohidrats.
- Els llegums (cigrons, mongetes, llenties …) contenen entre un 9% i un 18% de carbohidrats.
- Els cereals (arròs, pasta, pa …) contenen entre un 29% i un 46% de carbohidrats.
- La fruita fresca (plàtan, pomes, meló… ) contenen entre un 7% i un 20% de carbohidrats.
- La fruita seca i llavors (ametlles, avellanes, pipes de gira-sol, cacauets…) contenen entre un 4% i un 32% de carbohidrats.
- La brioixeria, les xocolatines i els caramels contenen entre un 40% i un 70% de carbohidrats.
- Els sucs de fruita naturals o envasats i les begudes ensucrades contenen entre un 7% i un 13% de carbohidrats, un got són uns 200cc, per tant en un got hi ha entre 14 i 26 grams de carbohidrats.
Al buscador de racions d’hidrats de carboni de l’Hospital Infantil Sant Joan de Déu pots fer la cerca per grups d’aliments o per cada aliment concret per saber el percentatge d’hidrats de carboni que conté.
Aplicant aquests consells pots aconseguir guanys significatius de salut. Adopta’ls!
Si vols aprimar-te, sigues llesta, NO facis dieta per aprimar-te, adopta el programa Aprima’t! Ara pots! i t’aprimaràs de forma saludable i sostenible, menjant i gaudint, sense pesar els aliments ni comptar les calories, sense prohibicions, sense suplements i sense exhaurir-te cremant calories. Concerta la teva sessió de regal ara mateix!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
[…] recuperar el nord de la dieta Mediterrània i seguir aquests consells basats ens els darrers estudis en alimentació i nutrició per retrobar la […]