Podem estalviar-nos entre el 30% i el 40% de tots els casos de càncer aprofitant l’efecte protector d’alguns aliments i evitant exposar-nos als factors que n’augmenten el risc, afirma el doctor Joan Quiles Izquierdo, del Servei de Salut Infantil i de la Dona de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana a l’article ‘L’alimentació ajuda a protegir-nos del càncer‘ publicat al ‘Viure en Salut’ número 66.
Aliments que t’ajuden a protegir-te del càncer
Diversos estudis científics han identificat aliments i nutrients que disminueixen el dany cel·lular causat pels radicals lliures, reparen l’envelliment cel·lular i l’ADN, i inhibeixen els processos de formació, activació i promoció del càncer. L’American Institute for cancer Research ha publicat el llistat d’aliments que ens protegeixen del càncer, que a data 05/08/2018 és:
- Pomes
- Mirtil o nabius
- Cireres
- Raïm fresc, panses de raïm o most
- Verdures de fulla verda
- Crucíferes (bròquil, col de fulla, coliflor, col de Brussel·les)
- Carabassa
- Llegums
- Soja
- All
- Tomàquet
- Vitamina C (taronja, pomelo, mandarina, llimona, kiwi, maduixes, amanides crues)
- Vitamina E (oli d’oliva, oli de gira-sol i oli de blat de moro)
- Aliments rics en carotenoides: albercocs (fresc o deshidratats) i pastanagues (cuites millor)
- Nous
- Cereals integrals
- Llavors de lli
- Te
- El iode que ens aporten el peix i les algues
- El seleni que ens aporten els cereals i les verdures.
Paradoxalment, els resultats no han estat els mateixos quan s’ha optat per ingerir aquests nutrients aïllats en forma de suplements o complexos vitamínics.
5 Factors que augmenten el risc de patir càncer:
- Fumar, o ser fumadora passiva.
- Beure alcohol. Diversos estudis han posat en evidència que l’alcohol provoca deteriorament cognitiu i ha estat identificat com agent cancerigen.
- Alguns aliments ( nous, pistatxos, cacauets, pipes de carabassa, blat de moro… ) poden estar contaminats per fongs i contenir aflatoxines com a conseqüència de estar emmagatzemats en ambients humits i a altes temperatures.
- Menjar salat i consumir productes conservats en salaó
- Els aliments cuinats a molt alta temperatura als grills i a les barbacoes són carcinogènics.
També et poden interessar aquestes 15 recomanacions per prevenir el càncer.
Estalviar-nos un percentatge entre el 30% i el 40% del risc de patir de càncer ens interessa!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Bon dia Sophia, seguisc el teu blog i va en bé llegir els teus escrits per a posar consciència en coses quotidianes. És curiós, però és fàcil deixar-se arrossegar per tot el que ens envolta i normalment ens porta a descuidar el nostre ésser. Les lectures documentades, curtes, concretes i clares del teu blog em facilita posar atenció a allò que és d’interés per al meu benestar.
Gràcies Xavier! El teu comentari me fa molt de goig!